Срив на акциите след скок на йената

Аки Ито с коментар за финансовите изгледи пред Япония

10:59 | 12 февруари 2016
Обновен: 14:59 | 12 февруари 2016
Автор: Ивайло Лаков
Photographer: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg
Photographer: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg

Какво се случи в последното тримесечие на миналата година?

Ще знаем със сигурност когато получим отчета в понеделник, но предварителните сигнали са за едно много лошо тримесечие за Япония. Износът се срина през всичките три месеца, като през декември той беше най-голям. Потребителските и капиталовите разходи също не бяха добри. Когато сте в подобна ситуация и разчитате толкова много на износа, а останалия свят изпитва трудности, нямате никакъв шанс.

В такъв случай какви мерки можем да очакваме от Японската централна банка в опит да се избегне още негативност по отношение на лихвите?

Мисля, че това е въпросът, който всички си задаваме в момента. Управителят беше в Парламента тази сутрин и той каза, че няма да се поколебае да предприеме още действия, ако се налага. Това са доста смели коментари. Някои икономисти вече очакват повече стимули през март. Както и вие казахте обаче, Японската централна банка обяви негативните лихви преди 2 седмици, йената спадна за малко и след това се възстанови. Така че не е ясно дали допълнителните действия ще имат сериозен ефект на фона на бурната обстановка в световен мащаб.

Вече гледаме към това тримесечие, как силата на йената ще повлияе на износа, сигурен съм, че ще бъде негативно?

Така е. Това, от което много износители се притесняват в Япония. А не трябва да забравяме, че това не беше бавно и постепенно поскъпване, което всички можехме да предвидим. Движението се случи в последните две седмици, беше рязко и концентрирано и това дестабилизира много компании, които не могат да се подготвят за него. Така че със сигурност ще окаже негативно влияние върху износа и инфлацията, защото когато внасяш евтини стоки от чужбина, това може да намали инфлацията. Това предизвиква сериозни проблеми за управителя Курода.