Шведската икономика ще продължи положителното си развитие

Лаури Розендал, президент на Nasdaq Nordic

18:09 | 12 септември 2018
Обновен: 18:12 | 12 септември 2018
Шведският град Солефтео, разположен в централната част на източна Швеция. Град: Mikael Sjoberg/Bloomberg
Шведският град Солефтео, разположен в централната част на източна Швеция. Град: Mikael Sjoberg/Bloomberg

Президентът на Nasdaq Nordic Лаури Росендал каза, че неубедителните резултати в Швеция след изборите и предстоящите тежки преговори, които ще съпътстват формирането на нов кабинет няма да имат голямо негативно въздействие върху икономиката на страната. 

Росендал не е учуден от възхода на популистката анти-емигрантска партия на шведските демократи и смята, че ситуацията в скандинавската страна е идентична с тази в други европейски страни. 

"Бих казал, че не е толкова различно от това, което виждаме в други европейски страни. Така, че от тази гледна точка наистина не виждам голям проблем. "

"Но разбира се е проблем по отношение на това, че Швеция прие много емигранти и изпитва трудности по отношение на тяхната интеграция, с които и миналото, и настоящето правителство се опитва да се справи. Тази работа естествено трябва да продължи независимо кой е в правителството."

Въпреки това шведската икономика се развива добре и ръстът на БВП в страната е силен, смята той. Росендал посочи като положително развитието на стартъп компаниите и предприемачеството, благодарение на което се разкриват нови работни места. 

"Определено мисля, че въпреки това, че изборите създават малко затруднение за съставяне на правителство с новата парламентарна конфигурация, икономиката ще продължи да се развива благоприятно."

Повече от мнението на Лаури Розендал гледайте във видеото.