Новата серия от мита за китайски стоки е вече на хоризонта

Тринх Нгуйен, главен икономист на Natixis за развиващите се пазари в Азия

12:45 | 7 септември 2018
Обновен: 11:58 | 10 септември 2018
Седалището на Natixis в Париж, Франция, август 2009. Снимка: Antoine Antoniol/Bloomberg
Седалището на Natixis в Париж, Франция, август 2009. Снимка: Antoine Antoniol/Bloomberg

Ако искаме да си обясним как се стигна до тук, трябва разберем произхода на търговската война, каза Тринх Нгуйен в интервю за Bloomberg в петък. Поводът за разговора с главния икономист на Natixis за развиващите се пазари в Азия е задаващата се нова серия от мита на стойност $200 милиарда върху вноса на китайски стоки в САЩ. 

Според нея в основата на търговския спор между САЩ и Китай е, че американският президент Доналд Тръмп не одобрява индустриалната политика на Китай или по-специално субсидирането на производството, свръхкапацитета и стратегията "Китай 2025". Докато Тръмп не получи отстъпки, перспективата за решаване на спора е малка, каза тя. 

"За да разберем какво се случва, трябва да помислим отвъд въпроса за търговията, тъй като не става дума само за търговия, но и за инвестиции. Защото търговията и инвестициите вървят заедно. "

По думите на Нгуйен едно от първите спорни неща, което направи новата американска администрация е данъчна реформа, която да намали производствените разходи и номиналната стойност на данъка от 35 на 21%.

Освен това кабинетът на Тръмп въвежда капиталови и репатрационни стимули, за да намали производствения разход и да увеличи ползата за инвестиране в САЩ пред инвестирането в други страни.

Конкретната причина за реформата е, че много страни по света намалиха стимулите, за да станат по-привлекателни, а средното ниво на корпоративния данък на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) в момента е 24%. 

"Сега, когато Тръмп е готов с данъчните реформи и давайки на американските корпорации инвестиционно предимство, той се прицелва в инвестирането в Китай. По-специално прави много скъпо да се инвестира в Китай, ако целта е произведената стока да се внася в Съединените щати. А това се постига чрез мита."

Повече от интервюто гледайте във видеото по-нагоре в текста.