Проблематична ли е сделката между САЩ и Мексико за Канада?

Робърт Улф, почетен професор в Queen's University

15:42 | 29 август 2018
Отразеният образ на сградата на канадския парламент във водите на река Отава в Онтарио, Канада, август 2018. Снимка: Brent Lewin/Bloomberg
Отразеният образ на сградата на канадския парламент във водите на река Отава в Онтарио, Канада, август 2018. Снимка: Brent Lewin/Bloomberg

Почетният професор от Queen's University Робърт Улф разговаря с журналистите Каролин Хайд, Лиза Абрамович и Джо Вайзентал от предаването на Bloomberg "What'd You Miss?" аз американското търговско споразумение на САЩ с Мексико и участието на Канада в него. 

В момента официални лица във Вашингтон разговарят с представителите и на двете страни, за да разберат какво действително се случи вчера, защото не е ясно какво точно се случи, каза Робърт Улф.

По думите му засега страните не са излели с цялостно търговско споразумение. Последните преговори между САЩ и Мексико са били с цел да се отстранят пречките между двете държави. Поради тази причина Робърт Улд не споделя мнението, че неучастието на Канада в тези преговори е проблематично.  

"Това е обичайно явление при преговори с повече от една страна. Когато има голяма трудност, която засяга само две от страните, често те разговарят самостоятелно, опитвайки се да намерят решение. Тези преговори започнаха миналия август и през повечето време бяха тристранни."

Дали настоящето споразумението има някаква политическа цена, ще научите от видеото по-нагоре в статията.