Решението на Китай да наложи мита върху американски стоки не е причина за паника

Майкъл Маккарти, главен пазарен стратег в CMC Markets в Сидни, за последствията върху финансовите пазари

15:32 | 18 юни 2018
Кораби за насипни товари и речни шлепове плават през река Яндзъ над Нантун, Китай, 6 юни 2018. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Кораби за насипни товари и речни шлепове плават през река Яндзъ над Нантун, Китай, 6 юни 2018. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китай отговори на американския президент Доналд Тръмп, който в петък наложи наказателни мита на стойност 50 млрд. долара върху китайския внос. Втората по големина икономика ще увеличи митата върху 659 американски стоки с 25%. Увеличението също се равнява на 50 млрд. долара като на 6 юли се предвижда да влязат в сила първите мита на стойност 34 млрд. върху селскостопански продукти, автомобили и морски продукти от САЩ.

Въпреки обезпокояващата картина Майкъл Маккарти смята, че "няма място за паника". Той се съгласи, че пазарите отбелязват търговско понижение, но според него, то може да се асоциира с дневното понижение на акциите на петрола. 

Действителността е, че пазарите вярват, че това са преговори, а не опит да се ощетят и двете икономики и поради тази причина разрешението би било от взаимен интерес. 

Повече от коментара на главния изпълнителен стратег на CMC Markets ще научите от видеото.