Американските мита срещу Европа противоречат на СТО

Бернд Ланг, председател на комитета за международна търговия към Европейския парламент

15:11 | 31 май 2018
Подредени алуминиеви слитъци след производство в завода Trimet Aluminium в Есен, Германия на 4 май 2018. Снимка Jasper Juinen/Bloomberg
Подредени алуминиеви слитъци след производство в завода Trimet Aluminium в Есен, Германия на 4 май 2018. Снимка Jasper Juinen/Bloomberg

Наказателните мита на САЩ срещу Европа са вътрешнополитическо решение на американската администрация с цел да се предпази стоманената индустрия на страната. Това каза от Страсбург Бернд Ланг във връзка с влизането в сила от първи юни на новите митнически тарифи върху вноса на стомана и алуминий от Европейския съюз.

Според председателят на комитета за международна търговия към Европейския парламент (ЕП) защитните мерки от страна на САЩ са несъвместими с правилата на Световната търговска организация (СТО), според които всяка държава членка е задължена да свърже митата си с нея. 

Ланг смята, че когато става дума за изчисляване на дефицита по текущата сметка на САЩ освен митническите тарифи трябва да се включат и услугите, и трансфера на капитал. Един по-общ поглед показва, че отрицателният търговски баланс на САЩ не е толкова голям.  

На срещата в Париж в сряда между европейския комисар по въпросите на търговията Сесилия Малмстрьом и американският секретар по търговията Уилбър Рос, Рос заяви, че: „Всеки един механизъм за разрешаване на търговски спорове, който се проточва с години, е погрешен".

Бернд Ланг обаче опроверга това твърдение, като каза, че в организация от подобен мащаб (164 държави членки) процесът около решаването на проблемите е по-бавен. Освен това допълни, че условието:

Да се приеме международна управленска система, с механизъм за разрешаване на спорове, с ясна независима система за всички членове, е жизненоважно за подобен тип организация. 

Повече от интервюто на Бернд Ланг за Bloomberg гледайте във видеото.