Двете Кореи обсъждат споразумение за ненападение на САЩ към Севера

Ким Чен-ун потвърди намерението си да преговаря на 12 юни с Доналд Тръмп

11:39 | 27 май 2018
Пресконференция на южнокорейския президент Мун Дже-ин след изненадващата среща с Ким Чен-ун. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg
Пресконференция на южнокорейския президент Мун Дже-ин след изненадващата среща с Ким Чен-ун. Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Северна и Южна Корея обсъждат евентуално обещание за ненападение на САЩ към Севера и начало на преговори за сключването на мирен договор, съобщи високопоставен южнокорейски представител, пише Investor.bg

"За успеха на срещата на върха Северна Корея-САЩ проучваме различни начини да успокоим тревогите на Северна Корея в областта на сигурността", каза източникът пред репортери.

"Това включва край на враждебните отношения, взаимно обещание за ненападение и начало на преговори за мирен договор на мястото на сегашното примирие", добави той.

Междувременно севернокорейският лидер Ким Чен-ун е потвърдил намерението си да води на 12 юни в Сингапур преговори с президента на САЩ Доналд Тръмп. Това заяви на пресконференция в Сеул президентът на Южна Корея Мун Дже-ин след вчерашната си среща с Ким в граничното селище Панминчжон, предава ТАСС.

"Ким Чен-ун потвърди ангажимента си за денуклеаризация на Корейския полуостров", каза южнокорейският президент.

По думите на Мун, лидерът на Северна Корея е изразил безпокойство заради продължаващото напрежение в отношенията с Вашингтон. "Той е обезпокоен от позициите на САЩ и за това дали те могат да предоставят на Северна Корея твърди гаранции за сигурност", каза президентът.

За решаване на този въпрос са необходими преки двустранни контакти, каза Мун обеща да окаже активна подкрепа в тази насока.

"Надявам се след успешни преговори между лидерите на САЩ и КНДР да се състои тристранна среща на върха с участието на Република Корея, на която да бъде подписан документ за официално приключване на Корейската война", каза той.

„САЩ продължават да се стремят към провеждане на първата в историята американско-севернокорейска среща на 12 юни в Сингапур и подготовката за нея върви добре“, заяви президентът Доналд Тръмп, след като прие в Белия дом освободения от Венецуела американец Джошуа Холт, предава ТАСС.  

"Много добре се справяме по отношение на срещата на върха със Северна Корея", каза Тръмп. "Върви много хубаво. Така че гледаме към 12 юни в Сингапур. Това не се е променило. Ще видим какво ще стане", добави той, цитиран от БТА.

Срещата първоначално бе планирано да се проведе на 12 юни в Сингапур, но на 24 май президентът на САЩ изпрати на севернокорейския лидер послание, че тя не може да се състои заради враждебни изявления на Пхенян.