UBS първа ще се възползва от улесняването на достъпа до китайския финансов сектор

Банката иска да придобие 51% от съвместното си предприятие в Китай

14:45 | 5 май 2018
Обновен: 14:45 | 5 май 2018
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg
Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

След като Китай обяви нови правила, които дават възможност на чуждестранните банки да получат пълен контрол върху операциите си в страната, швейцарската UBS ще е първата, която ще се възползва от това.

В четвъртък банката обяви, че иска да придобие контрол върху съвместното си предприятие в Китай, като повиши дела си на 51%, пише CNN Money.

Китай е ключов пазар за UBS“, посочват в изявление от банката. „По-нататъшното отваряне на финансовия сектор на страната създава чудесни възможности“.

UBS е поискала разрешение от китайския регулатор на ценните книжа да увеличи акционерния си дял в UBS Securities. Към момента тя притежава около 25%. Банката посочи, че заявлението й е в процес на преглед, но не каза кога се очаква да получи одобрение.

Главният изпълнителен директор Серджо Ермоти заяви преди няколко месеца, че тази година банката обмисля придобиването на мажоритарен дял в своето съвместно предприятие в Китай, което е създадено преди повече от 10 години. Най-големият акционер в момента е Beijing Guoxiang Asset Management.

Големите международни банки бързат да се възползват от обещанието на Пекин от ноември миналата година да направи финансовите си пазари още по-достъпни. 

Експертите предупреждават, че редица банки може да не успеят да отговорят на строгите правила, обявени от Китай, за минималната стойност на активите.

Според Линдън Чао, управляващ директор в Асоциацията на индустрията на ценни книжа и финансови пазари в Азия, UBS е позиционирана най-добре измежду чуждестранните инвеститори в Китай.

Американските компании дълги години се оплакваха от рестриктивните мерки в Китай. Чуждестранните банки можеха да притежават дял от най-много 49%, което ограничаваше влиянието им при вземането на важни решения. Това е и причината JPMorgan да продаде дела си в съвместното си предприятие в страната през 2016.