Сътресенията на пазара на акции ще се пренесат и върху други пазари

Втората половина на годината ще е ключова по отношение на ликвидността

14:53 | 14 април 2018
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg
Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Сътресенията на пазара на акции ще се пренесат и върху другите пазари, в частност на валутния, през втората половина на годината. Това прогнозира Лий Феридж, ръководител Макро стратегии за Северна Америка, в State Street, пише Bloomberg. Трейдърите вече стават свидетели на такова изместване на развиващите се пазари като Бразилия и Турция.

Някои инвеститори приписват последните движения на реала и лирата – и двете валути са изгубили над 3 пр.п. спрямо долара за последните 2 седмици – на несистематични фактори. Според Феридж обаче фундаментът на пазарите за тази година се е променил, след като централните банки изтеглиха ликвидност от системата.

По отношение на ликвидността истинският фокус се очертава през втората половина на годината“, коментира анализаторът. Той се позова на плановете на ЕЦБ за прекратяване на програмата за изкупуване на облигации. Тогава, според Феридж, валутите ще бъдат още по-податливи на волатилността, разпространяваща се от фондовия пазар.

Междувременно инвеститорите не се отказват от акциите. Те са инвестирали $5,6 млрд. във взаимни фондове в САЩ в началото на април, което е четвъртата най-голяма сума за последното десетилетие, докато борсово търгуваните фондове са възпрели най-голямото изтичане на средства от финансовата криза насам. ETF-ите върху американски акции са привлекли $9 млрд. през последната седмица.

Източник: Bloomberg

На фона на опасността от търговска война между САЩ и Китай и скандала около Facebook заради злоупотребата с лични данни настроенията са далеч от еуфорията през януари. Двумесечните сътресения изтриха $3 трлн. от стойността на акциите. Според Джон Кери, мениджър в Amundi Pioneer Asset Management, всички знаци сочат, че икономиката е стабилна и не може да се говори за рецесия или мечи пазар.