Обзор на европейската търговия от 26.03

Коментар на Марк Бартън от Bloomberg News

08:46 | 27 март 2018
Обновен: 08:46 | 27 март 2018
Златни кюлчета подредени за снимка в  Solar Capital Gold в Унгария; Photographer: Akos Stiller/Bloomberg
Златни кюлчета подредени за снимка в Solar Capital Gold в Унгария; Photographer: Akos Stiller/Bloomberg

По време на вчерашната борсова сесия в Европа отбелязахме понижение при всички 19 индустриални групи от индекса Stoxx 600. Само няколко часа преди края на сесията индексът бе нагоре с 0,6%, но това е 4-ти ден на спадове – най-големият седмичен спад от 2-ти март насам. Миналата седмица европейският индекс се понижи с 3,2%. Днес спада до най-ниското си ниво от 13 месеца, изтеглен надолу от технологиите и здравните компании.

Разликата между златото и платината влезе във фокуса на вниманието, след като в петък 1 унция злато достигна цена равна на 1,42 унции платина, което е близо до историческия връх от 1987 година. Хеджфондове и мениджъри на активи избягваха платината, използвана в устройствата за контрол на емисиите при дизеловите превозни средства при намаляващо търсенето на дизелови автомобили. Това намали наддаванията за платината през миналата седмица до най-ниското ниво от октомври.

Каква беше прогнозата на най-големия световен публично-търгуван хедж фонд Man Group, както и останалите новини от вчерашния ден може да научите от видеото.