Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Хората с абстрактна професия по-често асоциират себе си с работата си

Велина Гетова, организационен психолог, основател на NotYourTherapy, Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 18.10.2021

18:00 | 19 октомври 2021
Обновен: 18:02 | 19 октомври 2021
Автор: Александра Попова

„Икономика на АЗ-а“ е една нова тенденция, която се забелязва в начина, по който купуваме стоки, в работата и във взаимоотношенията ни дори. Тя е в основата на начина, по който взимаме решения. Това е една фаза в икономическото ни развитие, където психолози и икономисти се обединиха около идеята, че хората взимат повечето си финансови и кариерни решения не само на базата на финансовите стимули, а и на идеята какви искаме да станем. Това каза Велина Гетова, организационен психолог, основател на NotYourTherapy, в интервю за репортера Красимир Чешмеджиев, излъчено в рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю.

Хората, които нямат реална самооценка за себе си често работят повече часове и дори след като приключат работа не могат да преминат на друга вълна. Тогава може да се стигне до бърнаут, тревожност, зависимости, страда личния живот на хората, тъй като за тях работата се е превърнала в основен приоритет.

Велина Гетова е на мнение, че хората с абстрактна професия по-често асоциират себе си с работата си.

Това е проблем, който може да засегне, както мъжете, така и жените. Той е свързан по-скоро със себеоценката, а не с пола. По-податливи са хората, които имат абстрактна професия, която е свързана с разрешаването на проблеми. Обикновено хората, при които отсъства финансовият натиск, работят за мисия и постижения, но при тях рискът от разграничаване на професионалния от личния живот е по-голям.

"Най-затрашени са IT специалистите, както и хората, които се занимават с по-креативна работа".

Работа винаги е била част от нашата идентичност, но въпреки това не трябва да заема голяма част от нея. Проблемът се получава, когато хората нямат нищо друго освен нея – нямат социална принадлежност, реална себеоценка или пък каквито и да било хобита. За тях единственото нещо, чрез което може да се реализират, е професионалната им кариера.

"Най-важното нещо във времената на волатилност е да запазим фокуса си къде отиват нашите ресурси. Тревожността увеличава несигурността. В такива ситуации е важно да се концентрираме върху нещата, които са под нашия контрол".

Друга тема от разговора бе дали има разлика между дигиталния бърнаут и нормалното прегаряне.

Няма голяма разлика – единственото нещо е, че дигиталният бърнаут се повява в контекста на дистанционната работа и зависимостта ни от технологиите. Симптомите са същите. Това което го различава е, че вече работата е навсякъде и е трудно за хората да си поставят граници. В момента сме една идея по-уязвими и е много важно да определим собствените си граници.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю гледайте тук.