Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Има ли начин да избягаме от данъците върху среброто?

Ейдриън Аш, директор проучвания в BullionVault, Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 15.10.2021

19:32 | 15 октомври 2021
Автор: Александра Попова

Инвестиционното злато като кюлчетата и монетите е освободено от ДДС през 1998 и 1999 г., като част от европейката вълна по консолидиране и уеднаквяване на таксите в ЕС. Инвестиционните кюлчета и монети са представлявали значителен проблем за европейските централни банки в Австрия и Франция, които са продавали златото от своите резерви. Не такъв е случаят обаче със среброто, което е облагано с ДДС. Това каза Ейдриън Аш, директор проучвания в BullionVault, в интервю за репортера Красимир Чешмеджиев, излъчено в рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю.

"55% от търсенето на сребро всяка година е генерирано от технологичните и индустриалните нужди за този метал. Той е използван в соларните панели и 5G технологиите. Подобно на всяка друга индустриална стока  правителствата обичат да я облагат с определен такса".

Компанията BullionVault предоставя възможност за избягване на ДДС-то върху среброто.

"Нашите клиенти са привлечени от услугите ни, защото точно както при златото могат да търгуват 24 часа в денонощието, като нямат нужда да се тревожат за организацията по съхранението и застраховането на своите метали. При нас среброто се съхранява в митнически складове на места като Сингапур, Канада, Швейцария и дори в Лондон, където е най-големият пазар за кюлчета, което позволява да продаваме среброто с нула процента ДДС, стига ценният метал да не напуска митническия склад", разказа Ейдриън Аш. 

Когато Великобритания се присъедини към ЕС през 1973 г, Брюксел постави изискване на Лондон да наложи данък добавена стойност върху среброто. Лондонският пазар за метали е най-големият и добре развит в света. Отговорът на Великобритания беше „не можем да го направим, ще съсипем пазара и всичко ще отиде към Швейцария“, защото там облагането е ниско. Така се стигна до споразумение между Обединеното кралство и ЕС, че ако сте професионален член на пазара на метали, то може да съхранявате среброто на своите клиенти в митнически складове, без то да бъде облагано с данъци.

Доскоро европейците са избягвали това правило, като са купували метала от Естония, където няма такава такса и така са могли да държат кюлчета у дома, без да плащат ДДС за тях. Този юли обаче ЕС прие промени, според които ДДС-то вече ще се плаща в страната на клиентите, а не там, където е закупена стоката.

"Тази мярка не е довела до значителни промени в търсенето на сребро през нашата компания. Това, което повлия на търсенето в последно време, е разбира се Covid кризата от март миналата година, когато среброто достигна най-ниската си цена от 12 години насам. Тогава бяхме обект на рекордно търсене".

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю гледайте тук.