Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Редките метали са много волатилни, но трудни за инвестиция

Kаролина Яскeвич, Lipmann Walton & Co, Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 29.07.2021 г.

11:20 | 30 юли 2021
Обновен: 19:57 | 30 юли 2021
Автор: Михаил Митев

Въпреки ръста в цените на някои метали от платинената група, инвестицията в тях е доста трудна. Инвеститорите ще трябва да имат пряка връзка с хората, които са специалисти по тези метали. Тези елементи не са финансов инструмент, а индустриални метали не са толкова достъпни както златото. Няма финансови инструменти за рутений или за иридий, за родия има ETF, но обикновено за придобиване на експозиция към тези метали трябва да ги притежавате и съхранявате физически. Това обясни Kаролина Яскeвич от Lipmann Walton & Co, базирана в Лондон компания за търговия с редки метали в Bloomberg TV Bulgaria Интервю пред репортера Красимир Чешмеджиев.

През последната година цената на родия достигна своя връх. В същото време и стойността на паладия претърпя възход, но далеч не толкова голям, колкото този при родия. И двата метала се използват главно за катализаторите в колите, като не са взаимнозаменяеми. Те обаче се различават в големината на техните пазари. Годишно се произвеждат около 300 тона паладий и 30-31 тона родий, което прави вторият още по-дефицитен в момента.

Родият се добива основно в Южна Африка, където са 80% от находищата, както и в Русия - около 15%. Повишеното търсене, по-стриктните изисквания за екологични показатели на автомобилите и пандемичната ситуация през 2020 г. обаче направиха този елемент още по-дефицитен.

„Когато имаш елемент, чиито добив зависи изцяло от един географски регион, това може да има силен ефект върху пазара. През март на 2020-та година Южна Африка започна своя локдаун, който директно се отрази на големите производители на метали от платинената група.“

Друг проблем, който дава своето отражение върху предлагането, бяха мерките за свиване на дейността, които минно-добивната компания Anglo American обявиха пак през март миналата година. Това намали капацитета им за обработка на редки метали. Тези два големи фактора създадоха условия през 2020-а да не се произведе достатъчно родий. Южна Африка и Anglo American се опитват да наваксат и този процес продължава дори през тази година. Едва от скоро можем да кажем, че те са възстановили капацитета си, посочва още Яскевич.

Увеличаването на добива на родий е много трудно, обяснява с още експертът. Той е зависим само от един регион, а в земната кора има „много малки парченца“ от металите от платинената група. Затова се изискват скъпоструващи процеси, които да пречистят добитото до задоволително ниво. А това изисква както доста време, така и доста инвестиции. А инвестициите не са нещо лесно, когато става въпрос за толкова волатилна стока, каквото са металите от този тип, казва тя.

„Доста дълго време цените на родия и рутения бяха ниски. През 2015 г. родият бе около 600 долара за тройунция, а рутеният бе 45 долара за тройунция. Днес родият наближава нивото от 20 000 долара.“

 

„Залагайки на тези метали, може да извлечем ползи да речем за следващите 5 години, но каква ще бъде цената на родия след това, какви стойности ще имат паладият и платината тогава?“, пита тя

Освен всичко друго производителите на автомобили се очаква да променят търсенето си, защото въпреки, че повечето коли, които се движат от горива на основата на петрола, ползват родий, паладий и платина, електромобилите и колите ползващи водородна технология няма да имат нужда от родий.

Това обаче не важи за други метали от групата, като платината и иридия, които са важни в горивните системи на автомобилите с водородна технология и като цяло в производството на водород.

„Става въпрос за електролизата на водата за добив на водород, което може да е най-зеленият начин за набавяне на това гориво. А именно колите с водородни клетки могат да бъдат добра основа за тези метали.“

Цената на платината не се е променила значително обаче, защото в момента е в режим на свръхпредлагане, посочва експертът. Този метал е важен в производството на дизелови автомобили, а след дизелгейт този пазар е повлиян силно.

„В последните няколко години имаше повече от 1 милион тройунции платина в излишък. Но този излишък беше усвоен от инвеститорите. Но голямата новина що се отнася до платината са водородните коли. Те може да се окажат светлината в тунела за този метал.“

Подробности за интересния проект вижте във видеото.

Видеа с всички гости на рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю гледайте тук.