Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Летенето с крила е по-лесно, но няма алтернатива за вертикалното излитане

Асен Андонов, основател на Assen Aеrоnautics, Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 28.07.2021 г.

11:25 | 29 юли 2021
Обновен: 14:58 | 23 август 2021
Автор: Даниел Николов

Появата на машина с вертикално излитане за лична употреба става все по-вероятна с развиването на дрон технологиите, но все още не може да бъде направена достатъчно безопасна. Подобна машина не би могла да работи добре едновременно по шосе и въздух, но има перспективи за нейната употреба във всякакви сектори, разказа Асен Андонов, основател на Assen Aеrоnautics, в Bloomberg TV Bulgaria Интервю, с водещ Красимир Чешмеджиев

По неговите думи, идеята на проекта се появява през 2015 г. след разговор за нуждите на хората в отдалечени селища, пострадали от земетресението в Хаити.

"Отне около година, за да се уверя, че това не е просто фантазия и е напълно възможно", споделя Андонов, който вече пет години се занимава с разработването на прототипа.

"Летенето с крила се оказва много по-лесно, но няма алтернатива за вертикалното излитане", допълни гостът.

"Не сме първите, които се опитваме да направим индивидуални летящи средства", споделя Андонов, но заради бума в развитието на дроновете технологиите напреднаха до нива, които позволяват да се направи нещо, което е значително добре. 

По думите му, все още има проблеми с безопасността и затова не са направени изпитания с пилот.

"Винаги можем да покажем прототип с човек, който да лети три минути, но се стремим да подтигнем стандартите на безопасност на гражданската авиация, твърди предприемачът и потвърждава, че нещата са малко по-сложни от един дрон, който се управлява от човек.

Идеята зад прототипа на Assen Aеrоnautics е да може да развива полета от 30 минути с максимална скорост от 100 км/ч, да може да се побере в семейния гараж и да се възползва от хибридните технологии за захранване.

"Изискванията като енергия за вертикален полет са много по-големи, отколкото при обикновен автомобил", казва Андонов и добавя, че и двете водещи компании, които се опитват да разработят подобни превозни средства за градски условия - Velocopter и EHang - вече се насочват към употребата на крила

И все пак, пътуванията на по-малки разстояния с машините с крила, под 50 км., не са оптимални.

Вече има държави, които разрешават употребата на подобни превозни средства - основното приложение в началото ще бъде за любителите. Тези машини обаче имат перспективата да бъдат въведени в системата на полицията, в системи за граничен контрол, за медицински услуги и дори в селското стопанство, с цел подпомагане човешката дейност, категоричен е Андонов.

Как е дошла идеята за прототипа, какви са техническите параметри и законодателства за летящите мотори - може да гледате във видеото.