Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Японско суши под тепетата

Тодор Стаменов, управител на Japan Agriproducts Europe, Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 27.07.2021

20:01 | 27 юли 2021
Обновен: 18:33 | 30 юли 2021
Автор: Михаил Митев

Едва ли някой би предположил, че България е страна, която снабдява международни клиенти със суши. Но анализи на макро ниво на японски компании са показали, че тук е правилното място за правене на цех за суши и той се случва в Пловдив, разказва Тодор Стаменов, управител на Japan Agriproducts Europe в Bloomberg TV Bulgaria Интервю, с водещ Красимир Чешмеджиев.

Японските компании и бизнес след внимателен анализ установяват, че България е подходяща за чуждестранни инвестиции. Факта, че сме член на Европейския съюз, както и част от общия европейски пазар помага. Една амбициозна фирма с амбициозни бизнес планове и продукти винаги цели общия европейски пазар, посочва госта.

Качеството на работна ръка в България и нивото на заплащане са предимство. Второто тук все още е на по-ниско ниво, за разлика от други европейски страни.

„На макро ниво анализът показваше, че проектът може да се случи. Макро показателите са едната страна на монетата, другата важна страна, която не е толкова маловажна, е намирането на добър доверен партньор от частния сектор, който да споделя същата визия на японските инвеститори и заедно да си подадат ръка и да направят този проект реалност.“

Началото на проекта е през 2018 г. и причините да бъде избран точно Пловдив е стратегическото разположение на града.

„В средата на България е и улеснява нещата от логистична и партньорска гледна точка. Пловдив е с добри традиции в хранително-вкусовата промишленост. Единственият университет за хранителни технологии е в Пловдив.“

Суровините са от Япония - висококачествен японски ориз, а всички останали съставки биват получавани от различни фирми от европазара. Японските технолози и мениджъри с достатъчно търпение са успели да предадат на бъ;лгарския персонал необходимите знания, разказва още Стаменов. 

Основните потребители на "българското" суши са от Германия, Нидерландия и Англия, като отскоро са намерили партньори и в Италия и Румъния.

Едни от водещите клиенти на компанията са в авиосектора - доставки към авиокетъринг и още по-конкретно - продуктите се предлагат в бизнес класата на авиокомпаниите на самолети, излитащи от различни европейски точки и стигащи в страната на изгряващото слънце. Второто направление, в което фирмата се е концентрирала, е фууд сървиз сектора - хотели, ресторанти и кафетерии. По време на ковид кризата, в ситуация на спрените полети и затворени хотели и ресторанти, трето направление за работа са били хипермаркетите.

Особеното на сушито, освен японският ориз, който е много по-различен от този, които се отглежда в Италия или САЩ, е технологията, споделя още Стаменов.  Сушито остава свежо след и при трансконтинентални полети и по-нищо не се различава от пресни продукти след размразяването. Това е японска технология, която е патентована в Япония и САЩ.

Подробности за интересния проект вижте във видеото.

Видеа с всички гости на рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю гледайте тук.