Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Как COVID-19 промени кандидатстването в чуждестранни университети

Николай Христанов, мениджър висше образование в “Интеграл”, Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 07.04.2021

20:02 | 7 април 2021
Обновен: 21:23 | 7 април 2021
Автор: Виргиния Стаматова

Българските кандидат-студенти преориентират интереса си от Великобритания към страни като Холандия, Австрия, Германия, заяви Николай Христанов от “Интеграл” пред репортера Велина Велинова в рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю.

"Великобритания беше най-желаната дестинация за качествено и престижно образование, но поради спирането на кредитирането от страна на британското правителство и изискванията за виза, потокът от български студенти, желаещи да учат зад граница, се насочва към Холандия, Австрия, Германия", посочи Христанов.

"Интересът от страна на българските студенти към Великобритания се понижава с 50%".

Въпреки промените, свързани с Brexit, над 50 университета на Острова са замразили таксите за европейски студенти или отпускат стипендии, уточни още експертът.

„Политиката на някои университети е да запазват таксата от 9250 паунда - колкото беше през миналата година за студенти от Европейския съюз. Други отпускат стипендии, чрез които се намалява таксата до тази сума. Има и възможности за финансиране на настаняването. Все още има възможности за обучение във Великобритания, макар и не на нивата от преди Brexit“.

Експертът коментира още, че някои университети в Холандия провеждат селекция и изискват по-ранно кандидатстване. Срокът е бил до 15 януари, но това не е наложено от пандемията.

Кандидатите по-скоро са облагодетелствани от новата обстановка, защото тестовете се провеждат онлайн, а не на място, стана ясно още от разговора.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на рубриката “Bloomberg TV Bulgaria Интервю” гледайте тук.