Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Стъкларският бизнес се развива добре въпреки пандемията

Мартина Стоянова, управител на Color Glass, Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 02.04.2021

20:01 | 2 април 2021
Автор: Николета Рилска

Нямаше период, в който да преустановим напълно дейността си заради Covid-19. Работихме през цялото време, на моменти много слабо, но не сме спирали. Това заяви Мартина Стоянова, управител на Color Glass, в интервю за репортера Велина Велинова, излъчено в рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю.

Стоянова разказа, че бизнесътна Color Glass е семеен и стартира през 90-те години на миналия век с малко магазинче за стъкла. С течение на времето нещата се разрастват и в момента производството на компанията е изнесено извън София - в Радомир. Дружеството няма свои магазини, а работи по индивидуални поръчки, стана ясно още от разговора.

“Стараем се не да бъдем големи, а по-скоро да сме бутикови. Не можем да поемаме големи поръчки, но можем да поемаме много сложни поръчки... там, където повечето не се захващат”.

По думите на Стоянова пандемията не е променила съществено производствения процес на компанията, като обаче е довела до спад на клиентите. “Все повече работим с фирми, частните клиенти заемат по-малкък дял”, отбеляза тя.

“Covid ни кара да изпадаме в две крайности. Едната е там, където се търси цена, бюджетът е изключително важен... Другата крайност е там, където клиентът търси нещо уникално... Средният сегмент от клиенти малко се разделя... Не се търси нещо, което е по средата”.

Според госта през 2020 г. спадът на клиенти в някои месеци е достигал 40%, обикновено понижението е било в размер на около 20%. Имало е и месеци, макар единични, в които да няма спад на годишна база, отбеляза още Стоянова.

Тя посочи, че компанията внася материали от Европа, като има износ към Испания и Гърция. Пандемията е довела до сериозни забавяния на доставките на материали, но в момента нещата се нормализират.

“Фирмите не дават същите срокове за доставка, но влизат в тези, които са дали”.

По думите на Стоянова коронакризата води и до ръст в цените на материалите, при стъклото - в размер на 10% през последните месеци.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на рубриката “Bloomberg TV Bulgaria Интервю” гледайте тук.