Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Балетното изкуство като бизнес - как примабалерината Маша Илиева ръководи балетната си школа

Маша Илиева, балерина, Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 24.02.2021

20:05 | 24 февруари 2021
Обновен: 20:07 | 24 февруари 2021
Автор: Радостина Ивчева

В последните години в професионалното балетно обучение навлизат много промени. Сега не с учи пиано, по едно време бяха отпаднали историческите танци. Балета се е развил много в посока техника, но спорен някои за сметка на това си е отишла художествената страна, а балета не е гимнастиката, той е театър. Това заяви балерината Маша Илиева в интервю за репортера Велина Велинова, излъчено в рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю.

„С помощта на тялото, ръцете, краката си и най-вече с главата балетистът трябва така да направи една роля, че публиката да разбере емоцията и да излезе доволна от залата“.

Маша Илиева ръководи балетна школа за деца, която в най силните си години до сега е събирала до 300 деца.

„Сега имайки предвид пандемията цели групи отсъстват от занятията и това е напълно нормално“.

През февруари школата е отпразнувала 25 години. Организацията на празненството е била много трудна, защото групите са работили онлайн за подготовката си и е трябвало представлението да се  проведе при спазване на всички противоепидемични изисквания, обясни Илиева

„Обикновено представленията на школата протичат като спектакъл върху приказка, която вземаме или от класиката или си я съчиняваме“.

„Човек, който се занимава с балет в България, ако говорим за Софийска опера, може да се издържа с дейността си“, заяви Илиева, но добави, че няма опит с оперите извън София.

„Много хора отдават моя успех на моето име. Зад това име обаче стои много труд и има много неща, който трябва да се знаят, но сега младите имат много информация“.

Целия разговор вижте във видео материала.

Видеа с всички гости на рубриката „Bloomberg TV Bulgaria Интервю“ гледайте тук