Bloomberg TV Bulgaria Интервю - архив

Всеки делник от 19:30 часа

Иновациите не са само технологични, те са начин на мислене

Милана Георгиева, Таралеж art and design; Мартина Георгиева, StudyHub; Станислава Радивоевич, LightMotiff, Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 13.11.2020

20:07 | 13 ноември 2020
Обновен: 20:54 | 13 ноември 2020
Автор: Николета Рилска

Иновацията и стартъпът нямат задължително технологично измерение. Те биха могли да бъдат друг тип мислене, различен продукт. Това заяви Милана Георгиева, Таралеж art and design, в интервю за репортера Велина Велинова, излъчено в рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю.

“Иновацията е начин на мислене, а не задължително нова технология”.

Милана Георгиева,

Милана Георгиева, Таралеж art and design, и Велина Велинова, репортер на Bloomberg TV Bulgaria. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria 

Георгиева разказа за идеята зад нейната компания, която участва в инициативата на Bloomberg TV Bulgaria “Вдъхновяващите 5”. Тя посочи, че дружеството предлага различни сувенири, съчетаващи съвременния дизайн и фолклора.

Гостът посочи, че компанията е създадена, след като основателите ѝ виждат възможност и ниша и започват дейност.

Според нея основните предизвикателства през малките компании у нас са юридическара рамка, намирането на точните подизпълнители и партньори.

“За един малък бизнес да намериш точния партньор е от ключово значение”.

Мартина Георгиева е част от StudyHub - първата денонощна библиотека в страната, която също участва в инициативата “Вдъхновяващите 5”.

Мартина Георгиева,

Мартина Георгиева, StudyHub, и Велина Велинова, репортер. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

“Идеята и концепцията работи под формата на споделено пространство за учене, което е денонощно”, обясни Георгиева. От разговора стана ясно, че библиотеката се намира в ж.к. Студентски град в София. 

“Студентите идват не само защото не им е удобно да учат в общежитията, а защото не им е приятно да го правят. Това показва една различна тяхна потребност”.

Според нея при стартирането на компания е необходима много мотивация; вяра в идеята зад нея; наличието на проблем, който трябва да бъде решен.  

Станислава Радивоевич от LightMotiff - участник в инициативата “Вдъхновяващите 5”, разказа, че компанията се занимава с производство на осветителни тела от дърво, които всеки може да сглоби сам и да направи част от интериора.

Станислава Радивоевич,

Станислава Радивоевич, LightMotiff, и репортерът Велина Велинова. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

По нейни думи най-големите трудности, с които тя и съпругът ѝ се сблъскват при създаването на дружеството са, че те са по-скоро творци, а не търговци.

“Трябва да имаш вяра в това, което правиш, и силно желание нещата да се случат, независимо кога”, посочи Радивоевич.  

Bloomberg TV Bulgaria ще приема заявки за участие от стартъпи, кандидати за вдъхновяващата петица, до 15 ноември включително. След това системата за кандидатстване ще бъде затворена.

Повече подробности и как може да се включите ще откриете на https://inspiring5.bloombergtv.bg/.

Вижте целия разговор във видеото. 

Всички гости на рубриката "Bloomberg TV Bulgaria" може да видите тук.