Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Какви са перспективите пред биоземеделието в Европа?

Д-р Стоилко Апостолов, управител на Фондация за биологично земеделие "Биоселена", Bloomberg TV Bulgaria Интервю, 01.10.20

20:00 | 1 октомври 2020
Обновен: 21:24 | 1 октомври 2020
Автор: Хюлия Айваз

Една от новостите в регламента на ЕК за биопроизводство е въвеждане на възможност за групова сертификация на страните членки. За момента това е опция само за трети страни - от Латинска Америка, Африка и Азия. Това обясни д-р Стоилко Апостолов, управител на Фондация за биологично земеделие "Биоселена", в интервю за Вероника Тонева, излъчено в рубриката "Bloomberg TV Bulgaria Интервю". 

"Това означава много малки производители, включително на какао или на някакви други екзотични плодове, да се обединяват в една организация и да назначават вътрешни одитори, които да следят за изпълнение на стандарта за производството. Тази система е призната в ЕС. Сега такава възможност се дава и за страни членки на ЕС. Позицията на България беше против въвеждането на тази възможност. Но сега в текста на регламента остана този вариант, така че това ще бъде една от опциите за българските производители". 

По думите му друга промяна в новия регламент е уеднаквяване на стандартите за контрол и сертификация. "Оказа се че в някои страни изискванията в са по-строги от тези в други", посочи той. 

"Въвежда се и специален текст, който третира остатъчните пестициди. Това беше и ябълката на раздора, която почти раздели страните на две половини.  Една част от държавте членки искаха да има заложени критерии за остатъчни количества вещества, които се откриват при лаборотарен анализ в биопродуктите. А другата, по-голямата половина от страните, беше против тези минимални нива на пестициди да се фиксират в регламент". 

По отношение на целта делът на биосертифицираните земеделски площи да достигне 25% през следващото десетилетие, д-р Стоилко Апостолов коментира, че за някои страни това е много амбициозно, а за други - не достатъчно амбициозно. 

"Например в Австрия 23% от земеделието е био. За Австрия не е никакво предизвикателство да увеличи площта за биоземеделие с 2%. Но за България, Румъния и Малта, които са посочени като лоши примери, ще бъде голямо предизвикателство - ние сме под 3%. Затова пък ЕК дава средства". 

Според него това е добра възможност за българското земеделие и за всички земеделски стопани, които биха искали да инвестират, да развиват стопанство и да вървят в правилната посока. 

Д-р Апостолов прогнозира, че след 2030 г. голяма част от пестицидите ще бъдат забранени. 

"Колкото по-добре се подготвим и колкото по-добре инвестираме тези пари разумно, толкова по-добре е това за нас като сектор". 

Цялото интервю вижте във видеото. 
Всички гости на рубриката "Bloomberg TV Bulgaria Интервю" вижте тук.