Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Експерт: Личностните характеристики определят отношението към пандемията

Доц. Павел Благов, преподавател по психология в Whitman College, щата Вашингтон, Bloomberg TV Bulgaria интервю, 28.07.2020

20:00 | 28 юли 2020
Обновен: 21:02 | 28 юли 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Чертите на личността и начините за индивидуално разграничаване между отделните хора имат известно значение за отношението към преодоляването на коронавирусната пандемията. Хората с по-съзнателна настройка и повече отзивчивост са по-склонни да се съгласят с предпазните мерки. Това мнение изрази доц. Павел Благов, преподавател по психология в Whitman College, щата Вашингтон, в интервю за Петко Трухчев за рубриката "Bloomberg TV Bulgaria интервю".

"Личностните характеристики отпреди пандемията биха повлияли на човек дали да предпочете здравето, или икономическото си благосъстояние в настоящата ситуация. Икономическите причини са стресор, който може да подтикне хората към тревожност, но не непременно към агресия".

Доцент Благов обясни, че научните изследвания по темата в последно време акцентират не толкова върху психичните последици, колкото на причините за това да спазват или не мерките. Според него този въпрос има значение за общественото здраве.

От друга страна,  по неговите думи, причините включват и качеството на информация, която хората консумират; доверието им в институциите и науката, както и доколко са устойчиви на конспиративните теории и политически фактори.

"Пандемията и правилата са част от ситуационните, външните фактори, рефлектиращи върху човешкото поведение, но има и вътрешни фактори – като личната мотивация, например".

Павел Благов счита, че е важно е да се разбираме и да си помагаме. Другата тенденция, според него, е свързана със самоопределянето и независимостта от другите. Той изтъкна обаче, че при някои хора по време на пандемята се получава конфликт между тези две нужди.

Гостът е провел изследване с анкета сред над 600 души. То включва въпросници с измерване на чертите на личността и как респондентите възприемат предпазните мерки срещу коронавируса. "Болшинството посочиха, че наистина искат да спазват мерките. През март малцинство от 20% са противопоставиха на ограниченията", уточни той.

"Това не означава, че всеки човек, който не носи маска, е безотговорен. Малцинство в изследването, кото описаха себе си като по-манипулативни и егоистични, имаха тенденция да отхвърлят мерките. Това е психопатична тенденция, без да е обобщаваща за всички такива хора".

Целия разговор вижте във видеото.

Всички участници в рубриката Bloomberg TV Bulgaria интервю вижте тук.