Bloomberg TV Bulgaria Интервю

Всеки делник от 19:30 часа

Добавената стойност на крафт бирата е в необятността на вкусовете

Мартин Евстатиев, собственик на Crafter; Емил Иванов, крафт пивовар; Bloomberg TV Bulgaria интервю, 29.06.2020

19:36 | 29 юни 2020
Обновен: 19:44 | 29 юни 2020
Автор: Стефимир Гроздев

Добавена стойност при крафт бирата се изразява най-вече в необятността на вкусовете. Това мнение изрази Мартин Евстатиев, собственик на Crafter, в интервю за редактора Вероника Тонева, излъчено в рубриката "Bloomberg TV Bulgaria интервю".

Мартин Евстатиев отбеляза, че няколко компонента отличават крафт бирата от масово произвежданата. На първо място той постави суровините – за разлика от големите концерни, които според него се стремят да вдигнат печалбата за сметка на по-евтини суровини и така спада качеството на крайния продукт, при крафт бирата е обратното, разказа той.

Вторият сериозен фактор по думите му е по-малкият обем на производство. Като трети най-важен компонент той отличи многообразието, което крафт бирата предлага - при нея има десетки разновидности.

Дефиницията за крафт бира се е променила през последните 10 г., най-вече отношението на производителите и консуматорите. Това, от своя страна, каза крафт пивоварът Емил Иванов.

Мартин Евстатиев подчерта, че все още пазарът на крафт бира у нас е малък, но делът му постепенно се увеличава. Според него качеството в съотношение с цената е един от най-важните фактори, както и дизайнът на продуктите. Той отличи два стила като особено популярни напоследък – мътните, ароматни бири с по-ниска степен на горчивина, и киселите бири, които според него не са за всеки вкус и въпреки това набират популярност.

"Индийският пейл ейл (IPA) е все още най масовият стил, а основен таргет на Crafter са хора на възраст между 25-40 години, като голяма част от тях работят в сферата на информационните технологии, както чужденци, работещи в България, и туристи", сподели още Мартин Евстатиев.

"При крафт бирата няма сезонност, с разликата, че през лятото се предпочита по-леки и нискоалкохолни бири".

Според Емил Иванов домашното пивоварство не изисква голяма начална инвестиция, опит за него може да се направи с подръчни средства.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости в рубриката "Bloomberg TV Bulgaria" интервю вижте тук.