ГБИТК: Има риск от фалити на компании у нас

Д-р Митко Василев, главен управител на Германо-българската индустриално-търговска камара, В развитие, 30.03.2020

14:19 | 30 март 2020
Обновен: 18:27 | 4 юни 2020

Германо-българската индустриално-търговска камара проведе блиц анкета сред 75 свои членове (български дружества, поддържащи търговскоикономически отношения с Германия, както и инвеститори от Германия) относно отражението на коронавирусната криза върху дейността им. Повече за проучването разказа д-р Митко Василев, главен управител на Германо-българската индустриално-търговска камара, в предаването “В развитие” с водещ Вероника Денизова.

Над една трета от допитаните компании очакват значителен спад в приходите и продажбите си, като една пета очакват спад от над 50%", посочи Василев. Той добави, че съвсем малка част от дружествата не очакват спад до края на извънредното положение.

"Нагласите са по-скоро песимистични”, посочи Василев.

"Риск от фалити на дружества има, сред най-засегнатите сектори са туристическия, ресторантьорския и част от услугите".

По думите на Василев е важно какви мерки ще предприемат самите предприятия.

Той посочи, че 31% от допитаните компании заявяват, че служителите им ще бъдат пуснати в платен или неплатен отпуск; 19% казват, че ще съкратят част от персонала си; близо 18% намаляват производствените си капацитети. “Други обмислят възможността за работа от вкъщи, пренасочват дейности”, добави Василев.

Експертът посочи, че като допълнителни мерки от страна на държавата дружествата предлагат намаляване на бюрокрацията и опростяване на процесите; създаването на план за икономическо възстановяване; финансови помощни средства; данъчни облекчения; създаване на "зелени коридори" за износ и др.

"Очаква се държавата да помага с каквото е възможно".

Според Василев също толкова важно е и как компаниите могат да помогнат на държавата.

30% от допитаните дружества са готови да разработят и формулират конкретни мерки, да ги предоставят на компетентните органи”, отбеляза той, като добави, че 20% от компаниите са готови да предадат безвъзмездно свои продукти и услуги.

Мисли се и в посока подпомагане на възрастни хора”, каза още Василев.

Целия разговор вижте във видеото.