Единна Европа ще е спасението от китайския дъмпинг след края на коронакризата

Димитър Гърдев, дипломат, Европейска асоциация за международни отношения, Светът е бизнес, 10.04.2020

21:15 | 10 април 2020
Обновен: 16:35 | 6 юни 2020
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Кризата около коронавируса далеч не е отминала, в икономически план тепърва ще гледаме нейните отражения. Този, който успее да излезе от спирачките, да произвежда бързо и евтино, ще завладее много по-големи пазари, отколкото е имал до момента. Това е Китай. От китайския дъмпинг, който ще последва, може да ни спаси само единна Европа. Това каза Димитър Гърдев, дипломат, Европейска асоциация за международни отношения, в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

Гърдев коментира ситуацията в Италия, превърнала се в огнище на коронавируса в Европа. Той посочи, че страната е в много тежко икономическо положение още от 2012 г.

“Това, което искат италианските политици, е емитирането на общи европейски облигации. В момента Италия получава дълг на световните пазари срещу голям лихвен процент. Когато към тези “коронаоблигации” се включат и германската, австрийската, нидерландската икономика, Италия ще получи дълг на по-нисък лихвен процент”, обясни Гърдев.

Според него, въпреки острата антиевропейска риторика на някои политици в Италия, разпад на Европейския съюз няма да последва заради коронавирусната криза.

“ЕС е нужен, но ще стане много по-нужен, когато се оценят размерите на кризата. Страните няма да могат да се оправят сами с нея”.

По отношение на САЩ дипломатът изрази очакване темата за коронавируса да е водеща в дебатите преди президентските избори в края на 2020 г.

“Начинът, по който Америка излиза от тази криза, ще е условието за бъдещия президент”, смята Гърдев.

Целия разговор чуйте във видеото.