Борисов: Всяко медицинско лице ще получава допълнително по 1000 лв. в борбата с коронавируса

Това обяви премиерът на извънредна среща с президента Румен Радев

12:43 | 15 март 2020
Обновен: 12:46 | 15 март 2020
Министър-председателят на България Бойко Борисов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев Investor Media Group
Министър-председателят на България Бойко Борисов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев Investor Media Group

Министър-председателят Бойко Борисов обяви на извънредна среща с президента Румен Радев и председателя на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. майор проф. Венцислав Мутафчийски, че ще бъдат отпуснати по 1000 лева допълнително към заплатата на работещите на първа линия срещу коронавируса. Премиерът уточни, че мерките ще важат за лекарите, санитарите, медицинските сестри и лаборантите. 

По думите му най-важното е да се защити целият персонал в здравния сектор. Той отбеляза, че на първо място трябва да се мисли за пенсиите, заплатите на лекарите, армията и полицията. "На всички, които осъществяват в момента реда, сигурността и здравето. Има увеличение на прага на държавната помощ, така че през социалния фонд всички, които фалират като компании, да могат да бъдат защитени", допълни премиерът. 

Президентът Румен Радев отправи своето послание преди изявлението на Борисов. Той призова за единство и солидарност. В своята реч Радев заяви, че очаква правителството да преоцени своите финансови и инвестиционни приоритети. В началото на словото си Борисов изрази съгласието си към думите на президента.

Към момента потвърдените случаи с коронавирус в България са 43, а жертвите са 2.