НС одобри ветото на президента върху Закона с извънредните мерки

Президентът върна закона за ново обсъждане на законотворците в неделя

16:35 | 23 март 2020
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg
Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

След два часа дебати депутатите одобриха ветото на президента Румен Радев върху текстовете от Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, въведено с решение на Народното събрание на 13 март, касаещи наказанията за спекулата и разпространението на фалшиви новини, свързани с короновируса, предаде Investor.bg.

Президентът върна закона за ново обсъждане на законотворците в неделя, а те се събраха извънредно още в понеделник и гласуваха отпадането на текстовете, на които президентът наложи вето.

Председателят на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова призова съпартийците си да подкрепят ветото, защото предизвикателството, пред което сме изправени сега, ще промени света.

"Да преодолеем тясно партийното си его. Сега е време да сме мъдри“, каза тя и напомни, че преди месец Радев сне доверието си от правителството без да има основание за това, както и нападките му към МС на 3 март.

Тя коментира, че ГЕРБ застана зад предложението на БСП за спекулата заради желанието на мнозинството законът да влезе в сила по-бързо.

"Изправени сме пред невидима заплаха и светът утре ще бъде друг. Политиците с дългосрочна визия трябва да го осъзнаваме, не е време за политиканстване, за политически ежби и опити всичко да се превърне в политически дивидент“, каза Дариткова.
 
Лидерът на БСП Корнелия Нинова също смята, че сме изправени пред голямо предизвикателство, но разкритикува властта, че не е предприела достатъчно мерки. 

"За 10 дни маските от 0,10 лв. стигнаха десетки левове, а килограм дезинфектант се продава за 900 лв.", посочи като пример за спекула тя. 

Продължението на статията четете на Investor.bg.