Министърът на туризма: Въвеждаме ваучери за презаверка до 24 месеца за провалена почивка

Според Николина Ангелкова без ваучерите много компании в сектора могат да фалират

19:22 | 21 март 2020
Николина Ангелкова. Снимка: БГНЕС
Николина Ангелкова. Снимка: БГНЕС

Благодаря на всички в отрасъла, които работят отговорно в тежката ситуация с разпространението на COVID-19, на туроператори, ресторантьори, хотелиери, екскурзоводи. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова в студиото на „Дарик радио“ за предаването „Седмицата“. Тя подчерта, че се обмислят различни варианти след края на извънредното положение, сега на първо място стои въпросът за живота и здравето на хората.

Един от тези варианти е да се предлагат ваучери, за да може да се презавери провалена почивка в рамките на 24 месеца - обективна и изключително важна мярка, за да може да се съхрани секторът. Сега, за да могат туроператорите да върнат парите на своите клиенти, трябва да си възстановят сумите, които са платили на хотели, авиокомпании, доставчици на услуги, и така става един омагьосан кръг.

Тя се обърна и към туристите да проявят разбиране и да отсрочат планираните си ваканции за по-късно.

"Ако не въведем тези ваучери, много компании в сектора може да фалират", каза министър Ангелкова. Тя допълни, че премиерът Борисов е постоянно в контакт със своите чуждестранни колеги за нови мерки срещу коронавируса и последици от заразата, но най-важно е всички да спазваме препоръките на Националния оперативен щаб.

"Здравето на хората е преди всичко, важна е и грижата за работещите в сектора, и правителството взема мерки в тази посока. Колегите работят изключително своевременно и бързо".

Министър Ангелкова поясни, че нейният екип е в постоянен диалог със сектора.

"Уверявам ви, че финансовият министър, социалният, икономическият, вицепремиерът Дончев работят за прилагане на социално-икономически мерки за изход от тежката ситуация. Имаме голям потенциал и с вътрешния туризъм, за да съхраним отрасъла", допълни тя.

По думите на Ангелкова се подготвя стратегия за насочена реклама като част от мерките, която ще бъдат стартирани веднага след кризата.

"Към момента не се отменят резервации за юни и юли, но спират плащанията. Трудно е да се прогнозира летния сезон", посочи още министърът. Тя съобщи, че с министър Караниколов се обсъждат възможностите през Фонда на фондовете и ОП „Иновации и конкурентоспособност“ да се използват в туризма неусвоени средства, което също ще го подкрепи.

"Благодаря на вицепремиера Захариева, на посолствата и колегите от Външно министерство за създадените възможности да се върнат у нас спешно нашите туристи зад граница".

След като изказа признателност към туроператорите, и към всички в сектора, които действат отговорно въпреки трудностите, министърът отбеляза, че има и такива, които с действията си вредят на имиджа на целия бранш. Министър Ангелкова приветства мерките, които вземат Националният оперативен щаб и премиерът Борисов като изключително навременни. България получава адмирации от много страни за тях.