АИКБ предлага мярката 60 на 40 да стане 60 на 0

Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Бизнес старт, 14.04.2020

11:39 | 14 април 2020
Обновен: 22:51 | 4 юни 2020

Решението в мярката 60 на 40 държавата да поеме и 60% от осигурителните вноски е стъпка в правилната посока, но не е достатъчна, тъй като има непропорционалност в ангажиментите. Тази мярка продължава да бъде неработеща за бизнеси, които нямат никакви резерви и такива, които са преустановили изцяло дейността си. Това каза Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Той обясни, че са предложили модел, който е взаимстван от прилаганите в Германия и Австрия мерки.

"Мярката в Германия и Австрия е субсидиране на заетостта чрез частично финансиране на работните заплати на служителите. В Германия държавата поема 60% от трудовото възнаграждения и пълния размер на осигурителните вноски на работниците, като работодателят в този случай не доплаща".

"В случая имаме компенсация, която е заместващ доход за неположен труд", заяви Иванов. По думите му тя в никакъв случай не трябва да бъде 100%, защото противопоставяме интересите на работещи и неработещи.

Той коментира, че позицията на АИКБ е, че трябва да бъде изменен Законът за извънредното положение, който да измени кодекса за социално осигуряване.

"Там мярката 60 на 40 трябва да е записана като 60 на нула. Резултатите от мярката до момента показват, че тя е неработеща. Броят на безработните надвишава в пъти броят на възползвалите се от мярката за запазване на заетостта".  

Вижте целия разговор във видеото.

Всички гости на предването "Бизнес старт" гледайте тук