Предложението за квоти за български стоки в магазините е икономически популизъм

Адриан Николов, икономист в ИПИ, Бизнес старт, 13.04.2020

11:26 | 13 април 2020
Обновен: 22:08 | 5 юни 2020

Прогнозата на Световната банка, че икономиката на България ще се свие с 3.7% през тази година е доста адекватна. Но трябва да се има предвид, че тази прогноза е базирана на данни, които са били достъпни към 20-ти март. В рамките на тази бурно развиваща се ситуация, това на практика е антична история спрямо това, което знаем днес. Това каза Адриан Николов, икономист в ИПИ, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов

"В момента хоризонтът на икономическото планиране е много по-кратък. Ние трябва да знаем какви решения да взимаме през следващите седмици, а не да се опитваме да планираме до края на годината, тъй като има прекалено много неизвестни". 

По думите му в една толкова волатилно икономически ситуация подобни прогнози са с опознавателна цел. 

"Няма как да предскажем какво ще се случи. Една мутация на вируса може да обърка всичките ни опити за планиране". 

Той коментира, че данните на пазара на труда са притеснителни, но са в рамките на очакваното. 

"В сравнение с експлозията на пазара на труда в САЩ това, което виждаме у нас, е доста скромно като явление". 

Според него схемата 60 на 40 е в правилната посока, но бе посрещната на нож от работодателите, което е малко необяснимо явление. "На този етап виждаме немалък брой регистрации по тази схема", допълни Николов.

Той говори и за обсъжданата мярка за квоти за български стоки в магазините.

"Това е явна проява на икономически популизъм. В контекста на кризи като тази това е често срещано явление. Мярката ще доведе до неприятни последици, тъй като българските земеделски производители на храни не са в състояние да отговарят на търсенето у нас". 

Целия разговор вижте във видеото.