Фитнес зали съкращават служители, браншът зове за Закон за фалитите

Петър Ангелов, председател на Българската асоциация за здраве и фитнес, Бизнес старт, 31.03.2020

10:59 | 31 март 2020

Спортните и фитнес зали у нас са сред най-засегнатите от мерките на правителството за преодоляване на коронавирусната криза. Всички зали са затворени и приходите са нулеви. Това каза Петър Ангелов, председател на Българската асоциация за здраве и фитнес, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Ангелов отбеляза, че фитнес залите у нас са между 800 и 900, а в индустрията заетите са около 50 хил. души.

Има голямо неведение какво да се прави, фирмите ще се окажат принудени да освободят служители”, посочи той.

Според госта мерките на правителството за запазване на заетостта (т.нар. схема 60 на 40, при която държавата ще поеме 60% от заплатите в засегнатите фирми) са крайно неефективни. Причината е, че след плащането на осигуровките към държавата от страна на работодателите и служителите, ефективно ще останат под 20% от въпросните компенсации.

“Ако тези огигуровки се поемат от държавата, тогава помощта ще е наистина 60 на 40 и това ще е действителен стимул работодателите да задържат служители. В момента не става въпрос за нежелание, става въпрос за невъзможност”, отбеляза Ангелов.

Той призова и да се обърне внимание на Закона за фалитите, като посочи, че сега е моментът да се приеме един истински такъв закон.

“Много хора ще бъдат принудени да фалират в тази ситуация. Трябва да им се даде възможност след това пак да се върнат в предприемачеството. Това е нещото, което ще ни извади от кризата”.

Според Ангелов по-важният въпрос е какво ще се случи, след като отшуми медицинският аспект на кризата.

Той посочи, че при удължаване на мерките определено ще се стигне до фалити и затваряния на фитнес зали, а за да бъде предотвратено това е необходима допълнителна помощ от държавата, както и предоставянето на нисколихвени или безлихвени кредити.

Вижте целия разговор във видео материала.