Бизнесът с горива страда от всички проблеми на пазара в момента

Живодар Терзиев, председател на Българска петролна и газова асоциация, Бизнес старт, 30.03.2020

11:17 | 30 март 2020
Живодар Терзиев, председател на Българска петролна и газова асоциация. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Живодар Терзиев, председател на Българска петролна и газова асоциация. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българският бизнес с горива не е в забранителния списък на лицата, които не могат да осъществяват дейност. От друга страна, изпитваме абсолютно всички проблеми на пазара. Това каза Живодар Терзиев, председател на Българска петролна и газова асоциация, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Ние изпитваме абсолютно същите проблеми като нашите клиенти. 

„Проблеми с доставките на горива няма, когато се отнася до количество и наличност. Предлагането или наличностите са по-големи, отколкото могат да бъдат реализирани. Междувременно през последните дни виждаме затруднения с придвижването през границите на България, което до голяма степен се отнася и за коридорите на товарните камиони“.

Според него целият бизнес намира противоречие между европейските ценности и принципи за свободно движение и няколкодневното присъствие по граничните пунктове на товарни камиони, които превозват не само горива, но абсолютно всички стоки, включително и хуманитарни. 

По думите му от миналата седмица са в затруднение да стигнат дори до гръцките рафинерии. 

"След като преминем тази криза, Европа няма да бъде същата не само заради хуманитарния проблем, а и за това, че основен принцип на ЕС за безпроблемно и бързо придвижване в границите на Стария континент бе нарушено и всяка една страна предприе собствени мерки". 

Той говори и за цените на горивата. 

"В момента при това ниско потребление, при тази невъзможност да реализираме стока и липсата на клиенти по бензиностанциите нямам усещане, че ще видим явно намаление на цените през следващите дни". 

Вижте целия разговор във видеото.