Бизнесът има нужда и от други мерки освен отсрочване плащането на данъци

Адв. Валентин Савов, председател на ИФА България, официален клон на Международната Фискална Асоциация (IFA), Бизнес старт, 20.03. 2020

09:48 | 20 март 2020

Законопроектът за извънредното положение можеше да предостави повече мерки, които да облекчат бизнеса, както направиха някои държави в Европейския съюз. Отсрочването на плащането на данъци е приемливо и полезно, но можеха да се взимат и други мерки. Това каза адв. Валентин Савов, председател на ИФА България, официален клон на Международната Фискална Асоциация (IFA), в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Гостът даде за пример Дания, където се спира плащането на ДДС за определен период, като същото прави и Франция, а Кипър намалява ставките за ДДС до края на май, включително се намалява данъка за туризма.

„ДДС е едно от основните пера в бюджета, но е важно да се опази бизнеса в тези 1-2 месеца, когато се работи в намалени обеми и приходи“.

По думите на адв. Валентин Савов за радост на всички е било оттеглено предложението авансовите вноски да се определят на база предходна година.

„Авансовият данък в крайна сметка ще се изчислява на база на прогнозата за печалбата за 2020 г., като това вече ще е облекчение за бизнеса“, обясни адв. Савов.

Според него обаче бизнесът има нужда и от промяна в сроковете за плащането на социални и здравни осигуровки.

Още по темата за промените, които настъпват за бизнеса в резултат на Закона за извънредното положение, гледайте във видеото.