Заради коронавируса ще се забавят договори за модернизация на армията

Проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната, Бизнес старт, 17.03.2020

08:43 | 17 март 2020
Обновен: 08:47 | 17 март 2020

Очаквано е, че в сегашната ситуация и при трудността за прогнозирането на нейното развитие държавата ще търси възможности да се съкратят планирани разходи. Това каза проф. Тодор Тагарев, бивш министър на отбраната, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

По думите му финансовият министър Владислав Горанов посочи проектите за модернизация на армията като единствен източник за съкращаване на разходите, което до известна степен е неприятно. „Поради това няма как  в близко бъдеще да бъдат сключени очакваните два договора за патрулни кораби и бронетранспортьори“, допълни той. 

„Със сигурност ще има забавяне на сключването на тези договори. Трудно е да се прогнозира колко ще е то в сегашната ситуация“. 

Той не очаква негативна реакция от НАТО заради забавянето на договорите, тъй като военните структури, както и всички социално-икономически структури, забавят своите действия, за да се предотврати бързото разпространяване на коронавируса. 

Според него едва ли някой може да се чувства изолиран от ефекта на пандемията.

"Приоритет на всички лидери е да се намалят заразените и да се реагира адекватно на икономическите ефекти от пандемията". 

Той заяви, че армията не e особено подходящ инструмент в борбата с коронавируса. „Тя трябва по-скоро да се ползва като крайна мярка“, заяви гостът.

Вижте целия разговор във видеото.