Insider - архив

Неделя от 20 часа
Водещ: Бисер Варчев

Извънредните ходове на централните банки са сигнал за задаваща се криза?

Васил Караиванов, икономист и преподавател в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Insider, 08.03.2020

21:04 | 8 март 2020
Васил Караиванов, икономист и преподавател в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, и Бисер Варчев, водещ на предаването Insider. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Васил Караиванов, икономист и преподавател в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, и Бисер Варчев, водещ на предаването Insider. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Волатилността на пазарите остана висока през изминалата седмица, тъй като основните опасения сред инвеститорите са, че новият коронавирус ще бъде по-пагубен за световната икономика, отколкото се очакваше първоначално. Това каза водещият на предаването Insider Бисер Варчев.

„По-рано финансовите министрите и централните банкери на водещите икономики се споразумяха за координирани действия за справяне с последиците от коронавируса“, припомни Варчев.

„Централните банки на САЩ, Австралия, Малайзия вече намалиха лихвените си проценти, като се очаква това да направят и тези в Европа“.

Според Варчев вероятно ще бъдат предприети и допълнителни ходове, като осигуряване на евтини пари за икономиките чрез програми за изкупуване на корпоративни облигации, както и кредитиране на фирми с изключително ниски или безлихвени кредити.

„Международният валутен фонд също осигури пакет от 50 млрд. долара за борба с последиците от коронавируса“, добави той.

„Всички тези мерки и действия би следвало да успокоят пазарите и да възобновят дългосрочния дълъг тренд“.

„Обикновено понижението на лихвите се отразява положително на борсите, тъй като евтини пари на пазара означава само едно – търсене на по-висока доходност и покупки на акции“, обясни водещият.

Той обаче добави, че опасенията са, че тези извънредни ходове може би са сигнал за задаваща се финансова криза.

Гост в предаването тази седмица е Васил Караиванов, икономист и преподавател в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, който коментира притесненията на пазарите на фона на разпространението на коронавируса и доколко основателни са те.

Предаването е с информационен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа и активи.