Insider - архив

Неделя от 20 часа
Водещ: Бисер Варчев

Как търгуват хедж фонд мениджърите на Wall Street?

Николай Стойков, управляващ директор на Аларик Секюритис, Insider, 08.12.2019

20:30 | 8 декември 2019
Николай Стойков, управляващ директор на Аларик Секюритис, и Бисер Варчев, водещ на предаването Insider. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Николай Стойков, управляващ директор на Аларик Секюритис, и Бисер Варчев, водещ на предаването Insider. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Темата как търгуват хедж фонд мениджърите на Wall Street коментира Бисер Варчев в предаването Insider.

Водещият сподели няколко начина, по които хедж фонд мениджърите структурират и печелят от портфейлите си. Сред тях той изброи структурирането на портфейли с голям брой финансови позиции с активно управление и често ребалнсиране на портфейлите.

„Активното управление има една единствена цел – доходност по-голяма от пазарната, т.е. по-висока доходност от пасивното управление, което представлява купуване веднъж и дългосрочно задържане на активите“.

По думите на Варчев от съществена важност са и водещите фактори, които прогнозират темпа на развитие на икономиката и/или изпреварващите сигнали за задаваща се рецесия.

„Тези фактори са предпоставка за преминаване в по-голяма кешова експозиция на портфейла или инвестиране основно в шортови позиции“.

„Корелацията между различните активи позволява да се възползваме от това за извличане на по-голяма доходност от комбинацията на определени активи, намаляване на цялостния риск или хеджиране на експозиции с други финансови инструменти“, каза още Варчев.

По негови думи възползването от доказани стратегии и тактики на големи световни хедж фонд мениджъри, както и специализирани стратегии приложими за търговия на криптоактиви също е добра опция.

Гост в предаването тази седмица беше Николай Стойков, управляващ директор на Аларик Секюритис. Той направи прогноза относно движенията на пазарите през 2020 г. Според него по-дълбока корекция е възможна в началото на следващата година, като рецесия също не е изключена.

Предаването е с информационен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа и активи.

Гледайте цялото предаване във видеото.