Insider - архив

Неделя от 20 часа
Водещ: Бисер Варчев

Инвеститорите се насочват към златото при липса на алтернативни нискорискови активи

Иво Сеизов, управител на Advisor.bg, Insider, 09.06.2019

20:30 | 9 юни 2019
Обновен: 14:19 | 10 юни 2019
Иво Сеизов, управител на Advisor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Иво Сеизов, управител на Advisor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

 


Златото беше един от печелившите инструменти на пазарите през изминалата седмица, като очакванията са потенциалът му да се запази, воден от нестабилната геополитическа обстановка. Това каза Иво Сеизов, управител на Advisor.bg, в предаването „Insider“ с водещ Бисер Варчев.

Нормално е напрежението на пазарите и несигурността да накарат инвеститорите да посегнат към златото при липса на други нискорискови активи, отбеляза Сеизов.

За съжаление трейдърите в момента не могат да прибегнат към друг подобен инструмент, какъвто беше британският паунд, тъй като несигурността около Brexit съществено се отрази на валутата“.

Гостът коментира и движението при валутната двойка евро-долар. Той посочи, че за момента еврото е подвластно на няколко фактора, като водещ сред тях е решението на Европейската централна банка да поддържа ниски лихвените проценти, опитвайки се по този начин да стимулира ликвидността в системата.

Основният проблем в развитите икономики е ниската инфлация. Лихвените нива са на отрицателни стойности, което не е добре за потреблението и не води до икономически растеж“.

Съществуват сериозни програми за стимулиране на икономиката и ниски лихви в глобален аспект, но парите остават в банковия сектор, каза още Сеизов.

„Има огромни излишъци от кеш в европейската банкова система. Това е основна пречка пред икономическия растеж, която потиска еврото в посока надолу“.

В дългосрочен план при криза доларът е по-силен от еврото, отбеляза още експертът.

„Това е съвсем нормално - САЩ имат най-големия пазар на съкровищни бондове. Инвеститорите не си купуват директно долари, а щатски държавни книжа. За тях обаче те трябва предварително да купят долари и респективно да излязат от други позиции, една от които е еврото“.

Предаването е с информационен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа и активи.