Смарт час

Понеделник от 20 часа
Водещ: Живка Попатанасова

България е добре позиционирана в сферата на роботиката

Кристиян Михайлов, Професионална асоциация по роботика и автоматизация (PARA), Смарт час, 17.02.2020

20:33 | 17 февруари 2020

На Балканите България се намира на много добро място на робосцената. В страната 24 компании създават софтуер или хардуер в сферата на роботиката и автоматизацията. Близо 30 на брой са академиите по роботика, които обучават деца от 1-и до 12-и клас. Общо над 5000 души работят в сектора и създават стойност в размера на 950 млн. лв. за изминалата година. Това каза Кристиян Михайлов, Професионална асоциация по роботика и автоматизация (PARA), в предаването „Смарт час“ с водещ Живка Попатанасова.

„Над 60% от децата се обучават по легороботика, като половината академии обучават младежите в направата на собствени разработки, както и обучение за работа с електротехника“.

Според Михайлов целта на легороботиката е да покаже на децата как чрез конструктори да построят и програмират собствени разработки, както и да ги вдъхнови да продължат да се занимават с роботика.

„Една от нашите цели е да бъдем медиатор за взаимодействието между повече компании и държавата“.

Гостът разказа, че завършилите обучение по роботика започват да работят в сферата на IT, производството на авточасти и компоненти, като по-голям недостиг на кадри има в производствения сектор.

„Младите могат да бъдат привлечени в производствения сектор чрез нарастващото възнаграждение и нуждата от добавената стойност, за която те ще допринесат при автоматизирането на определени процеси“.

Кристиян Михайлов добави, че освен в големите градове, добри клубове по роботика се развиват и в Разград и Харманли.

„Успехите по роботика се презентират под формата на регионални и национални състезания“.

По негови думи основни проблеми за сектора са липсата на кадри и нуждата от създаване на разработки, които да се популяризират извън България.

Вижте целия разговор във видеото.