Смарт час

Понеделник от 20 часа
Водещ: Живка Попатанасова

Налице е колективна безотговорност при финансирането на киноиндустрията

Проф. д-р Станислав Семерджиев, ректор на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", Смарт час, 28.01.2020

20:32 | 3 февруари 2020

Един от основните проблеми във финансирането на киноиндустрията е колективната безотговорност. Начинът на създаването на комисиите, които разпределят финансирането, и изграждането на цялата система на държавното финансиране до момента по-скоро дават индикации за проблем, отколкото за успех. Това изисква законови промени, които се бавят, твърди проф. д-р Станислав Семерджиев, ректор на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", в предаването "Смарт час" с водещ Живка Попатанасова.

"В Националната академия за театрално и филмово изкуство „Кръстьо Сарафов“ (НАТФИЗ) се създадоха нови специалности, обучението се преструктурира, като само трябва още да се подобри материално-техническата база".

Драматургия като специалност гостът създава в началото на 90-те години.

"Ако бъдат погледнати филмите от последните две десетилетия, те са създадени от 70% от хора, които са завършили тази специалност. Моите студенти работят и създават филми, които се гледат от публиката".

"В САЩ има специални маркетингови изследвания преди създаването на всеки филм. Проучват се вкусовете, нагласите и желанията на аудиторията. В България не го правим. Човек не може да изразява само себе си, а и една всеобща нагласа към живота", подчерта проф. д-р Семерджиев.

"Българското кино е в добро състояние въпреки всичките тези проблеми".

"Много пъти фестивалните награди се дават по субективни причини. Когато обаче има покритие между фестивални призове и зрителски интерес, тогава нещата са ок", уточни Семерджиев.

"Наградите "Оскар" са лакмус за много настроения и социални нагласи в глобален мащаб. Но квотният принцип в областта на изкуството, културата и науката е абсурд".