Защо образователният проект Тинузавър спечели награда за предприемачество?

Невен Боянов, програмист, "Тинузавър", Смарт час, 07.10.2019

20:15 | 7 октомври 2019
Невен Боянов, програмист, "Тинузавър". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Невен Боянов, програмист, "Тинузавър". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Образователният проект „Тинузавър“ спечели награда за предприемачество в програмата Rinker Youth Challenge на Фондация BCause и Фондация Citi. "Тинузавър" предлага инструменти и пособия за провеждане на мултидисциплинарни обучения, комбиниращи физика, математика и информатика в учебна програма със силна практическа насоченост и елементи на предприемачество.

"Започнах самия проект като хоби. С течение на времето няколко приятели се присъединиха. Това се превърна в инструмент, чрез който да преподаваме STEM (б. ред. обучение чрез методите на науката, технологиите, инженерството и математиката). Днес тази платформа включва не само платките, които създавахме в началото, а и уебсайтът, обученията и курсове. "Тинузавър" е общност от хора, които обичат да се занимават с електроника, роботика и програмиране", заяви Невен Боянов, програмист, "Тинузавър", в предаването "Смарт час" с водещ Живка Попатанасова.

"Винаги започваме със сглобяването на малка платка. Взимаме електронните компоненти и ги сглобяваме. Това е малък компютър като платформа, която после през следващите няколко месеца и година ползваме, за да научим програмиране. След това изучаваме физика", разкри детайли около процеса на обучение в "Тинузавър" програмистът.

"Най-често ученици и студенти се обучават през "Тинузавър". Тя е в сферата на неформалното образование", посочи гостът. Според него един добър проект трябва да има устойчивост в бизнес модела.

"Много фирми ни подпомагат финансово, като предоставят частични стипендии за ученици или преподаватели, като те минат през нашия курс. Често ни подкрепят и нефинансово, тъй като имат нужда от хора, обучени в тази".

Невен Боянов обясни, че 90% от продажбите само на платките и продуктите се продавали в Европа и Северна Америка.

"От миналата година фокусът ни е върху България заради развития образователен продукт. Предвиждаме експанзия в Западна Европа, Великобритания и Северна Америка до края на годината", уточни още програмистът.