Броят на родителските кооперативи у нас нараства

Мария Трифонова, председател на Асоциацията на родителските кооперативи, В развитие, 23.09.2019

20:30 | 23 септември 2019
Мария Трифонова, председател на Асоциацията на родителските кооперативи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мария Трифонова, председател на Асоциацията на родителските кооперативи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Родителските кооперативи са граждански инициативи, тъй като не са регулирани в българското законодателство. Те не могат да се съотнесат към държавни, частни детски градини и други центрове с комерсиална цел. Създават се от общност от родители въз основа на техните възгледи за отглеждане на деца. Тази група родители взима решенията по демократичен път. Разходите се делят по равно всеки месец помежду има. Броят им в страната нараства. Това заяви Мария Трифонова, председател на Асоциацията на родителските кооперативи, в предаването "В развитие" с водещ Живка Попатанасова.

"Всеки кооператив е изключително автономен. Решението колко семейства ще участват е индивидуално. Като оптимална бройка считаме, че това са 10 семейства. Финансовата устойчивост е важна предвид това, че се самоиздържат".

Родителските кооперативи са форма на отглеждане на децата най-близка до семейната, спомена Трифонова, допълвайки, че родителите администрират и организират всички процеси.

Има няколко модела: Един възрастен на четири-пет деца - най-често се следва се този модел, разкри гостът, като поясни, че ако кооперативът се състои от десет деца, тогава трябва да има двама възрастни с тях.

Децата имат нужда от дневен ритъм и правила, смята Трифонова.

Председателят на Асоциацията на родителските кооперативи уточни още, че по-малките населени понякога се оказват много по-спокойни, тъй като там има наличие на по-подходящи помещения. Към днешна дата има около 23 кооператива има в цялата страна, посочи още Мария Трифонова.