Смарт час

Понеделник от 20 часа
Водещ: Живка Попатанасова

Креативността и интеракцията - стълбовете на финландската образователна система

Мила Кокко, главен изпълнителен директор и съосновател на Helsinki International Schools, Смарт час, 01.04.2019

21:15 | 1 април 2019
Мила Кокко, главен изпълнителен директор и съосновател на Helsinki International Schools. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мила Кокко, главен изпълнителен директор и съосновател на Helsinki International Schools. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

След Втората световна война Финландия бе много бедна и политиците решиха, че страната разполага с малко природен ресурс и население и трябва да образова всеки един свой гражданин. Резултати от международно проучване за световните методи на образование показват, че децата и възрастните се учат най-добре, когато са вдъхновени. Това разкри Мила Кокко, главен изпълнителен директор и съосновател на Helsinki International Schools, в предаването "Смарт час" с водещ Живка Попатанасова.

Най-малките ученици имат нужда от много време за игра и почивка, подчерта Мила Кокко. "Всеки един учебен ден във Финландия включва часове по 45 минути, 15- минути междучасие. Там е по-лесно да влезете в университет и да следвате право, отколкото да си намерите работа като учител. Те са много ценени, престижно е да бъдеш учител. Учителите са самостоятелни и разполагат със свобода, за да изберат как да провеждат уроците си. Междувременно те осигуряват собствените си учебните материали, проучвания и планове за уроците. Трябва да имате страст към ученето, за да сте учител. Финландците освен това разчитат, че най-близкото училище до тях е най-доброто за тяхното дете. Трябва да научим децата да разбират как уменията ще им трябват в живота", отбеляза тя.

"Helsinki International Schools осигурява много добре разработен модел за образование на деца. Предлагаме на учителите много добре планиран модел заедно с различни уроци. Обучаваме и учителите. Не контактуваме пряко с учениците. Насърчаваме методика, в която децата са активни участници, а не обекти на образование. Помагаме и на родителите в процеса по отглеждане на децата".