Децата с диабет и техните родители се нуждаят от подкрепа и обучение

Георги Гергов, ръководител на националната кауза "България срещу диабета", в "Смарт час", 04.04.2022

20:33 | 4 април 2022
Обновен: 21:12 | 4 април 2022
Автор: Галина Маринова

Децата с диабет могат да бъдат абсолютно здрави, стига да контролират нивата на кръвната си захар. Те трябва да бъдат оставени да живеят свободно, а ролята на родителите е да генерират знания, които да дават увереност, за да могат децата да сбъднат мечтите си. Всичко се свежда до контрол, дисциплина и знания. Това каза Георги Гергов, ръководител на националната кауза "България срещу диабета", в предаването "Смарт час" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Живка Попатанасова.

„Лайън клуб“ - Видин, съвместно с партньорите от Българска асоциация „Диабет“ и Националното сдружение по детска ендокринология организират обучителни тренинги за деца с диабет. Целта на лагерите е децата и техните семейства да се запознаят със спецификите на заболяването, но и с модерните практики, които го контролират.

"Контролът на диабета не е нещо, което свършва за един ден или за кратък период, това е начин на живот. Понякога се получава така, че добрите резултати от контрола, се постигат за сметка на ограничаване на свободата на децата", каза Гергов.

"Опитваме се да вдъхнем кураж и на децата и на майките и да им кажем, че не е необходимо да се страхуват за живота на децата си непрекъснато, защото животът с диабет означава спазване на правила, които, когато се спазват, рядко може да има изненади и неприятни последици". 

Лагерите, които се организират, предлагат "смели мероприятия" - от туристически преходи и посещения на пещери до полети с балон с топъл въздух, сподели събеседникът. По думите му целта е семействата да се убедят, че независимо от мястото, на което се намират децата, независимо колко екстремно е то, когато имаш знания и си подготвен, всичко може да бъде контролирано и човек да си позволи приключения. 

"Колкото повече време минава, толкова по-отговорни и прецизни стават децата с диабет. Защото ние, които не носим диагнозата, колкото и да си налагаме правила, винаги ще намерим начин да ги заобиколим, докато при тях това става начин на живот още от първия ден след диагнозата. Тези деца израстват като истински войници и са много отговорни". 

Диабетът изисква здравословен начин на живот, ежедневен спорт и поддържане на едни много стриктни правила, които са добри за всички хора като цяло, но "тези деца са истински войници и могат да служат за пример в обществото", заяви Георги Гергов. 

Каква е ангажираността в обществото към този проблем и как децата изграждат навици по отношение на хранене и физическа активност? Провеждат ли се обучения сред учителите, които да следят за симптомите и състоянията на заболяването?

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Смарт час" може да гледате тук.