ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Случаят Льовен: как градът стана Европейска столица на иновациите

Мохамед Ридуани, кмет на Льовен, Белгия, ИмоТиТе, 28.03.2021 г.

21:15 | 28 март 2021
Обновен: 07:19 | 29 март 2021
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Льовен се опитва да обедини жителите си зад общи цели. Ако говорим за борбата с климатичните промени, с бедността или с пандемията, това може да стане само чрез структурно взаимодействие и повсеместно участие. Не само на градската управа, но и на гражданите, институциите на знанието, предприемачите и на всеки, който може да бъде привлечен за тази мисия. Това сподели Мохамед Ридуани, кмет на белгийския град Льовен, в интервю за конференцията Knowledge City на Investor.bg, което беше излъчено в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

Льовен спечели наградата Европейска столица на иновациите за 2020 г. - една инициатива на Европейската комисия, която цели да насърчи развитието на градовете в ЕС.

Льовен залага на модела на приобщаващи иновации, при който постоянно се опитват нови неща, но като се ангажира цялата местна общност. Мотото на Льовен е „Иновации за по-добро и за всички“, обясни Ридуани.

Амбицията на белгийския град е впечатляваща. ЕС си постави за цел до 2050 г. да се превърне в първия климатично неутрален континент. Белгийският град иска да спре емисиите въглероден диоксид до 2030 г. Вече са факт много политики в тази посока.

„Почти напълно извадихме автомобилния трафик от центъра на града. Инвестираме в изолацията на сградите, като ги правим по-енергийно ефективни и по-устойчиви. Всяка сграда, построена сега в града, трябва да бъде енергийно неутрална. Опитаваме се да направим града по-зелен. Напредваме с управлението на отпадъците, имаме и много водни проекти.“

Мохамед Ридуани започва проекта Льовен 2030 преди години, още като заместник-кмет. Темата предизвиква много дискусии, а само написването на правната рамка за платформата отнема година и половина.

„Някои колеги ме питат – не е ли по-добре да го направим отгоре надолу. Ние да спуснем решенията. Аз казвам обратното. Когато сте прозрачен в целта си и в графика, има време за дебат, има време за решение и всичко става много бързо. Ако включите хората по време на процеса, вие ще имате партньори.“

Университетът KU Leuven има голямо значение за развитие на иновационната екосистема в града. Всеки трети жител на Льовен е студент или изследовател. Благодарение на университета и общността около него, в белгийския град живеят представители на 171 националности. Те са двигатели на стремежа към иновации, обясни Мохамед Ридуани.

Кметът на белгийския град отправи и апел към българските общини, които някой ден ще се състезават за Европейска столица на иновациите.

„Бъдете град-общност. Опитайте се да намерите силните си страни. Разберете в кое сте най-силни и опитайте да се развиете в тази посока. Преследвайте резултатите. И бъдете автентични, верни на себе си!“

Вижте целия разговор с Мохамед Ридуани във видеото.

Всички гости на предаването "ИмоТиТе" – гледайте тук.