ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Последните тенденции при топлоизолациите в сградното строителство

Тодор Недев, управител на “Аустротерм България”, Имотите, 22.03.2020

21:31 | 22 март 2020

Иновациите идват от иновативните продукти. Вече предлагаме на европейския пазар продукт, който има процент на топлопреминаване от 0.025 - доста добър изолатор. Има и добри материали в гамата на стиропора. Това каза Тодор Недев, управител на “Аустротерм България”, в предаването “ИмоТиТе” с водещ Христо Николов.

Недев разказа за интересно приложение на стиропора - за пътно строителство.

“Това е един реализиран проект през миналата година в Турция. Чрез него строителството става в пъти по-бързо... За момента това се използва само в Турция и е нестандартно приложение на материала”, отбеляза той.

По негови думи пасивните къщи са мечта за всеки, занимаващ се с топлоизолация. “Те нямат нужда от активно отопление през зимата, стените им са много дебели”, обясни експертът.

Според него бавното им навлизане у нас се дължи на по-сложната организация при създаването им.

Недев коментира и Зелената сделка на Европейския съюз, както и до какви промени в сектора ще доведе тя.

“Ако приемем, че средната продължителност на живота на една сграда е 80 години, 70% от общия разход за тези 80 години на практика са разходи за отопление и вентилация. Когато има предлагане на качествено решение за топлоизолация, се прави нещо добро. Пестенето на енергия дава възможност за устойчиво развитие и намаляване на вредните емисии”, посочи той.