ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

3D принтираните къщи - до няколко години възможни и у нас

Боян Пехливанов, основател на „Би Ту Ен“, и Теодора Тодорова, мениджър проекти в „Би Ту Ен“, ИмоТиТе, 26.01.2020

21:32 | 26 януари 2020
Обновен: 17:40 | 6 юни 2020
Боян Пехливанов, основател на „Би Ту Ен“, и Теодора Тодорова, мениджър проекти в „Би Ту Ен“. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

До няколко години ще бъде възможно клиенти от България да си поръчат изработка на 3D принтирана къща. Тази прогноза направи Боян Пехливанов, основател на „Би Ту Ен“, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

„Технологията все още има необходимост от усъвършенстване и сертифициране“, отбеляза Пехливанов.

Теодора Тодорова, мениджър проекти в „Би Ту Ен“, изтъкна и нуждата материалите, използвани за 3D принтиране на къщи, да станат по-достъпни, както и важността на подготовката на достатъчно кадри в сферата.

По нейните думи сеизмична устойчивост на 3D принтираните къщи е едно от най-големите предизвикателства за появата им в София.

„Технологията трябва да реши първо този проблем, преди да стигне на Балканите. За момента тя се пробва в зони, които не за толкова сеизмични“, обясни Тодорова.

Пехливанов отбеляза, че освен възможността да се постигнат високи показатели за енергийна ефективност, 3D принтираните къщи позволяват и много свобода на архитектите и дизайнерите заради автоматизирания процес, чрез който те лесно могат да реализират идеите си.

„Чрез 3D принтирането можем да персонализираме всичко – отделните помещения, връзките между тях, мебелите, осветителните тела и пр.“, поясни Тодорова.

Тя добави, че вече се разработва и вариантът 3D принтирането на къщи да се случва без човешка намеса.

„Очакваме в бъдеще възможността за изцяло роботизирано строителство“.

По думите на гостите около 2 седмици са необходими за създаването на по-голям проект от по-устойчиви материали чрез 3D принтиране.

Пехливанов и Тодорова разказаха повече за предстоящата Втора балканска конференция за 3D принтиране.

Целия разговор гледайте във видео материала.