ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Софтуер спомага за дигитализирането на строителния сектор

Бистра Папазова, изпълнителен директор на „Кобилдър“, ИмоТиТе, 12.01.2020

21:32 | 12 януари 2020
Обновен: 22:44 | 5 юни 2020
Бистра Папазова, изпълнителен директор на „Кобилдър“. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

„Кобилдър“ е скандинавска компания, която от 20 години работи в областта на разработването на софтуер, свързан със строителството. Мисията на компанията е да дигитализира строителството, тъй като това ще доведе до много ползи, както за строителния сектор, така и за обществото. Това каза Бистра Папазова, изпълнителен директор на „Кобилдър“, в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

„Сградите консумират 40% от световната енергия и са отговорни за 40% от въглеродните емисии. Строителните отпадъци са 30% от цялото количество отпадъци в света. Дори малки подобрения, свързани с устойчивостта на строителството, биха имали огромен ефект върху екологията и климатичните промени“.

Според Папазова ползите от дигитализацията на строителството биха били налице, само когато всички участници в строителния процес работят заедно.

„Софтуерът ще предлага още при началото на проекта, самият инвеститор да заложи изисквания колко зелена да бъде сградата, като след това всички участници в строителния процес трябва да спазят тези изисквания“.

Тя обясни, че аспектите, по които се определя дали една сграда е „зелена“ са два – доколко строителните материали са от възобновяеми източници и колко енергия е използвана при производството и транспорта, както и каква е енергийната ефективност на тази сграда.

Бистра Папазова разказа за ситуацията с дигитализирането на строителния сектор в България.

„Факт е, че в България има все повече инициативи от страна на различни институции и организации. Повече се говори за навлизането на дигитализацията при строителството, отколкото се вършат някакви действия за осъществяването на този процес“.

Вижте целия разговор във видеото.