ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Саудитска Арабия ще привлича туристи с роботи-динозаври и изкуствена луна

NEOM ще бъде напълно автоматизиран град с акцент върху качество на живот

16:08 | 30 септември 2019
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Осмото чудо на света, най-амбициозният проект на планетата, високотехнологичен оазис насред пустинята – това са част от определенията за NEOM - футуристичният град, който Саудитска Арабия планира да изгради край бреговете на Червено море. Това стана ясно в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов.

Саудитска Арабия ще действа с невиждан размах – в плановете й са гигантска изкуствена луна, атракция в стил „Джурасик парк“, пълна с роботи-динозаври, летящи таксита и гладиаторска арена, на която ще се бият роботи. NEOM ще бъде напълно автоматизиран град с акцент върху здравеопазването, най-модерните методи на образование и качество на живот. Планиран е и като икономическа зона, в която приоритетно ще бъде развитието на технологични стартъпи.

За това кой ще помага при създаването на роботите-динозаври може да се съди от членовете на Консултативния съвет на проекта. Там е Марк Райбърт, основател и главен изпълнителен директор на „Бостън Дайнамикс“. Това е американска компания, която е специализирана в роботехниката и която напредва изключително много в последните години. В консултативния съвет са още Карло Рати, професор по градски технологии и планиране от Масачузетския технологичен институт и директор на лаборатория там. Там е и Масайоши Сон, президент на японския конгломерат Softbank Group, както и Джон Росант, основател на фондация „НюСитис“.

Строителството на NEOM и продажбата на акции от Saudi Aramco са ключовите моменти във „Визия 2030“ - амбициозният план на принц Мохамед бин Салман да сложи край на зависимостта на кралството от петрол и да диверсифира икономиката. С гигантската инвестиция от 500 млрд. долара арабската държава иска да се подготви за предстоящата ера, в която значението, а и потреблението на нефт ще намалява. И да вложи приходите от „черното злато“ в комплексен и уникален проект, който ще привлича туристи, предприемачи и постоянни жители.

Проектът се ръководи от суверенния фонд на Саудитска Арабия. За първи път беше анонсиран през 2017 г. Оттогава международните инвеститори подхождат резервирано към участие в него - най-вече заради опасения относно икономическата жизнеспособност на проекта и политическия риск. Въпреки скептицизма в началото на септември бе сключен договори с две местни компании за изграждането на къщи за работниците, които ще строят бъдещото селище. Така нареченото „строително градче“ ще бъде с капацитет да приеме до 30 000 работници.

Плановете на Саудитска Арабия изглеждат впечатляващо, но сега остава най-трудното. Да убедят инвеститори, предприемачи и таланти, че NEOM ще бъдат градът на бъдещето.