ИмоТиТе

Неделя, 21:00 часа
Водещ: Христо Николов

Китай поддържа възхода на пазара на недвижими имоти в Дубай

Христо Христов, Berkshire Hathaway HomeServices Gulf Properties, ИмоТиТе, 29.09.2019

21:30 | 29 септември 2019
Христо Христов, Berkshire Hathaway HomeServices Gulf Properties. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Христо Христов, Berkshire Hathaway HomeServices Gulf Properties. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За пръв път наблюдаваме толкова гъвкаво предлагане от страна на строителните компании и банките на имотния пазар в Дубай. Това каза Христо Христов от консултантската компания Berkshire Hathaway HomeServices Gulf Properties в предаването „ИмоТиТе“ с водещ Христо Николов. Дружеството е част от бизнес империята на легендарния инвеститор Уорън Бъфет. 

По думите на Христов по-голяма част от инвестициите в Дубай се генерират от чуждестранни лица.

„Тенденцията е за увеличаване на инвеститорите от азиатските държави, предимно от Китай. Това започна, след като двете страни подписаха множество международни спогодби“.

„Страните от бившия Съветски блок, Италия и Великобритания пък са европейските държави с най-силни позиции на дубайския пазар“, посочи Христов.

Той добави, че строителните предприемачи и банките работят съвместно, за да предложат възможно най-ефективния продукт на крайния потребител.

„Наблюдава се абсолютно зануляване на административната такса от страна на правителството. Много от предприемачите, които предлагат нови продукти на пазара, поемат разходите за първите между 3 и 5 години по отношение на сервизните такси“.

Според Христов възходът на пазара на недвижими имоти в Дубай ще продължи, задвижван от икономическото състояние на държавата и предстоящото световно изложение Expo 2020, което ще се проведе в нея.