Заплахата от предсрочни избори надвисва все повече над Италия

Нека веднага отидем в парламента, за да признаем, че няма мнозинство, казва вицепремиерът Матео Салвини

21:53 | 8 август 2019
Матео Салвини. Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg
Матео Салвини. Снимка: Francesca Volpi/Bloomberg

Управляващата коалиция в Италия може би е изправена пред срив. Министърът на вътрешните работи и вицепремиер Матео Салвини заяви в четвъртък, че новите избори са единствената алтернатива за съществуващата коалиция с движение „Пет звезди“.

Той също така засили натиска върху премиера Джузепе Конте. „Нека веднага отидем в парламента, за да признаем, че няма мнозинство", се казва в изявление на Салвини. „Нека бързо върнем думата на избирателите", пояснява още той.

Причината за кризата на и без това нестабилната коалиция бе гласуването на „Пет з

везди“ в сряда в Сената срещу железопътен проект, за който се застъпва дясната Лига, предава Investor.bg.

Към късния следобед партийните лидери се бяха събрали в кабинета на премиера. По-рано в разгорещено настроение се провеждаха и други срещи на високо ниво в Рим. Премиерът Конте се срещна и с президента Серджо Матарела.

По време на едночасовата среща обаче не не била обсъдена нито евентуална оставка на премиера, нито възможна криза в правителството, както съобщи информационната агенция Ansa. Преди това са били проведени и консултации и с Луиджи Ди Майо, председател на „Пет звезди“. Всички чакат решение на Салвини, се твърди в Рим.

По време на събитие пред свои последователи в сряда вечерта Салвини подхрани опасенията за нова правителствена криза. „Поне от десет, единадесет месеца работихме и дадохме на Италия закони, които страната чака толкова години", каза той в морския курорт Сабаудия, югоизточно от Рим. „Но през последните два-три месеца нещо се промени и нещо се развали", призна още той.

По думите на самия Салвини другата седмица може да бъде свикано парламентарно заседание, на което да се предприемат необходимите процедурни стъпки за свикване на нови избори. 

Популярността на италианския вътрешен министър нарасна благодарение на безкомпромисната му антимигрантска позиция. Публикувано миналата седмица допитване на агенция Winpoll от бизнес изданието Il Sole 24 ore показа, че подкрепата за „Лига“ е 39%. Това я превръща в най-популярната партия в страната, като тя е увеличила подкрепата си над два пъти спрямо парламентарните избори миналата година.