Влизането на юана в кошницата с валути на МВФ има само символично значение

Aberdeen и Investec казват, че ходът няма да повлияе на инвестиционните им решения

12:56 | 25 ноември 2015
Автор: Александра Попова
Бившият китайски лидер Мао Дзедун изобразен върху новата банкнота от 100 юана Снимка: Xaume Olleros/Bloomberg
Бившият китайски лидер Мао Дзедун изобразен върху новата банкнота от 100 юана Снимка: Xaume Olleros/Bloomberg

За Aberdeen Asset Management Plc и Investec Asset Management Ltd евентуалното признаване на юана за резервна валута от МВФ следващата седмица носи повече символично значение вместо обрат, пише Bloomberg.

Мениджърите на акции, които наблюдават активи за 600 млрд. долара, не очакват поток от инвестиции в Китай, след като бордът на МВФ гласува на 30 ноември дали да добави юана към кошницата си с валути.

„Включването само по себе си няма да ни принуди да увеличим инвестициите си,” каза Уилфред Уий – базиран в Сингапур управител на активи в Investec, която управлява активи за 112 млрд. долара. „Причините ни за инвестиция все още са фундаментални – каквото ще покачи доходността и курса.”

Статутът на резервна валута изглежда сигурен, тъй като най-големите акционери в МВФ, включително САЩ, казаха, че го подкрепят. Standard Chartered Plc прогнозира, че Китай ще привлече до 7 трлн. юана (1.1 трлн. долара) в следващите пет години, а Moody Investment Service каза, че ще бъде с позитивен кредитен рейтинг. Но за Investec и Aberdeen , забавящата се икономика на Поднебесната империя и траекторията на юана ще бъдат главните опори на техните инвестиционни решения.

„Не мисля, че включването на юана в кошницата с резервни валути е значително събитие от гледна точка на инвестициите”, каза Кенет Акинтеуе – базиран в Сингапур старши инвестиционен мениджър в Aberdeen, която следи активи за 483 млрд. долара. „Мислим, че много неща трябва а да се вземат в предвид преди да се реши да се купуват китайски активи”

Ползи за реформите

Юанът ще заема „относително малък” дял от кошницата, когато бъде включен и затова капиталовите потоци към китайски активи няма да са големи, каза Акинтеуе. Китайската валута няма да заплаши долара в краткосрочен аспект и американците ще направят усилия тип „всичко или нищо”, за да потиснат юана, поддържайки зелените пари силни, пише в Shanghai Securities News Уанг Йонг – професор в училището на Китайската централна банка Zhengzhou.

“Нашите стратегии вече са взели предвид евентуално включване в кошницата и няма да има незабавен ефект върху инвестициите ни в китайски активи,” каза Ману Джордж – базиран в Сингапур директор на азиатския отдел по инструментите с фиксиран доход в Schroder Investment Management, следящ активи за 487 млрд. долара. „Включването ще има благоприятен ефект дългосрочно за реформите в Китай и затова бъдещата ни експозиция към китайски облигации ще нарасне.”

Неликвидни пазари

Въпреки че китайският пазар за облигации е третият най-голям в света, годишният оборот в съотношение към общия дълг е 1.1, спрямо 4.7 за САЩ, според изчисления на Bloomberg. Управителите на активи може да предпочитат валути като швейцарския франк и австралийския долар, докато Китай не премахне капиталовия контрол и не подобри своите затворени и неликвидни пазари.

Юанът падна с 2.9% спрямо долара тази година, приближавайки най-голямото годишно понижение откакто правителството уеднакви официалния и пазарния валутен курс през 1994. Икономисти, запитани от Bloomberg, го виждат да пада с още 3.2% през 2016. Китайската икономика расте най-бавно от повече от две десетилетия, дори и след шест понижения на лихвите, които миналия месец  притиснаха доходността по 10-годишните облигации до най-ниското им ниво от 2009 насам. 

от Фион Ли